Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Κρήτη: Τα σόναρ του ΝΑΤΟ ευθύνονται για τους θανάτους κητών;


Μία «δελφινοφάλαινα» μήκους πέντε μέτρων ξεβράστηκε την περασμένη εβδομάδα στην ακτή του Κουρφαλώνα, στον Κίσσαμο Χανίων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», το κήτος δεν έφερε τραύματα ή άλλα σημάδια που να δείχνουν ότι ο θάνατός του να προέκυψε από κάποια βίαιη ενέργεια, έτσι είναι πιθανό ο θάνατός του να οφείλεται στις στρατιωτικές δοκιμές των σόναρ, που ....
πραγματοποιούν πολεμικά πλοία στο ανοικτό πέλαγος.
Το κήτος έχει την επιστημονική ονομασία ziphius cavirostris αλλά είναι πιο γνωστό ως «δελφινοφάλαινα» καθώς έχει κοινά χαρακτηριστικά και με τα δύο θηλαστικά. Υπεύθυνοι του Ινστιτούτου αφαίρεσαν ένα κομμάτι της φάλαινας που θα σταλεί για ιστολογικές και κυτταρολογικές εξετάσεις. «Δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο μετά από ναυτικές ασκήσεις των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ και των ακουστικών (σόναρ) που χρησιμοποιούνται να έχουμε θανάτους κήτων, όπως ο ζιφιός. Αν τις επόμενες ημέρες ξεβραστούν και άλλα θα ξέρουμε σίγουρα ότι αυτή είναι η αιτία», ανέφερε στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλέξανδρος Φραντζής.
«Τους έχουμε επισημάνει πολλές φορές εδώ και 20 χρόνια τη ζημιά που κάνουν αλλά δυστυχώς δεν αλλάζουν τακτική. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ziphius cavirostris να έχει μειωθεί σημαντικά στις ελληνικές θάλασσες και στη Μεσόγειο», προσθέτει. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών κητοειδών που ξεβράστηκαν σε παραλία της Πελοποννήσου στη δεκαετία του ’90 προήλθε μετά από άσκηση πλοίων του ΝΑΤΟ.

http://hellasxg.blogspot.com/2011/03/blog-post_5673.html

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΊΔΙΟ ΣΥΝΕΒΗ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΙΡΑΝΟΣ ΣΤΟ YUTUBE ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΟΚΙΜΩΝ ΤΟΥ ΧΑΑΡΠ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΞΕΒΡΑΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΨΗΜΕΝΑ.