Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σήμα κινδύνου για τον Ισθμό της Κορίνθου - Επιδεινώνεται η ευστάθεια της Διώρυγας



Το έγγραφο της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας της Κορίνθου, μόνος μέτοχος της οποίας είναι το Ελληνικό Δημόσιο, διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

"Η φύση του τεχνικού έργου της Διώρυγας της Κορίνθου είναι γνωστή και σε πάγια και σταθερή βάση εγκυμονεί κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία της", αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο.... πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου), Αθανάσιος Μπαλέρμπας, με αφορμή πρόσφατη κατολίσθηση και σχετική ερώτηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άγγελο Μανωλάκη.

"Ουδεμία κατασκευή είναι ασφαλής στον χρόνο δεδομένου ότι η Διώρυγα αποτελεί ζωντανή γεωτεχνική τομή με διαχρονική επιδείνωση των παραμέτρων ευστάθειας", αναφέρεται επίσης στο έγγραφο του προέδρου της ΑΕΔΙΚ και σημειώνεται επιπλέον ότι "πρώτης προτεραιότητας για την ορθολογική συντήρηση του έργου πρέπει να είναι η μελέτη και εκτίμηση της συνολικής ευστάθειας των πρανών και η αντιμετώπιση του επαπειλούμενου κινδύνου καταπτώσεων".

"Τελικός στόχος πρέπει να είναι πρωτίστως η διασφάλιση του μεγίστου βαθμού ασφαλείας για τη λειτουργία της Διώρυγας και των χρηστών της, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση των διελεύσεων και την τόνωση της ζήτησης με στόχο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχετικών με τον ακριβό θαλάσσιο τουρισμό", αναφέρει επίσης ο πρόεδρος της ΑΕΙΚ, προειδοποιεί όμως ότι "τα πρανή παρουσιάζουν μια χρονικά εξελισσόμενη επιδείνωση των συντελεστών ευστάθειας έτσι ώστε με την όποια καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, η εικόνα δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη ακόμη και στην περίπτωση αμέσου επεμβάσεων".

Για τα φαινόμενα των κατολισθήσεων, η ΑΕΔΙΚ, σημειώνει επίσης ότι "η ορθή και μόνιμη λύση κατά προτεραιότητα είναι η εκτέλεση έργων ελαφρύνσεως των πρανών" και ότι "η Διώρυγα μετά από 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και μετά από τόσες περιπέτειες (σεισμούς, ανατινάξεις κλπ), απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνηση όλων προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων για να εξασφαλιστεί επί τέλους η ύπαρξη της".

Η ΑΕΔΙΚ έχει στραφεί με αγωγή κατά της πρώην παραχωρησιούχου εταιρείας "Περίανδρος ΑΕ" σχετικά με τη θετική και αποθετική ζημία που προκάλεσε στη Διώρυγα με τον τρόπο λειτουργίας, χρήσης και συντήρησής της και καταγγέλλει σοβαρές παραλείψεις στη συντήρηση των πρανών του καναλιού.

Το έγγραφο της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας της Κορίνθου, μόνος μέτοχος της οποίας είναι το Ελληνικό Δημόσιο, διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Είχε προηγηθεί κατάθεση σχετικής ερώτησης από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άγγελο Μανωλάκη, ο οποίος επισήμαινε στην κυβέρνηση ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της κατολίσθησης εμφανίζεται διαρκώς συχνότερα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να αναζητηθούν και οι λόγοι αυτής της συχνότητας και να ερευνηθεί κατά πόσο έγιναν όλα τα έργα συντήρησης.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εισπράτουν χιλιάδες ευρώ καθημερινά για την διέλευση πλοίων και μικρών σκαφών.Τις τελευταίες φορές που πέρασα βράδυ(καλοκαίρι 2010) τα περισσότερα φώτα ήταν σβηστά!!