Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Επικίνδυνες λάμπες οικονομίας



Ακούσαμε λοιπόν, πως, εάν σπάσουν πέντε από τις πολυδιαφημιζόμενες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, μπορεί ο υδράργυρος που περιέχουν να μολύνει μια λίμνη ογδόντα τετραγωνικών χιλιομέτρων, και για αυτό το πρόβλημα δεν έχουν ενημερωθεί οι πολίτες.

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν φονικό ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ.

Δυστυχώς, στην.....

Ελλάδα καμία περιβαλλοντική οργάνωση, ή οι οικολογούντες υπερασπιστές των λαμπτήρων ‘οικονομίας’ ενημέρωσαν τους έρμους καταναλωτές για το ‘πράσινο’ προϊόν που είναι τοξικό για τους ανθρώπους και ρυπαρό για το περιβάλλον.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ!

Στις 8 Οκτωβρίου τού 2008, η βρετανική υπηρεσία Προστασίας της Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για την επικινδυνότητα των λαμπτήρων ‘οικονομίας’ (η οποία ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα).
Με αυτήν διευκρινιζόταν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των λαμπτήρων ‘οικονομίας’, όταν χρησιμοποιούνται από κοντινή απόσταση, είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών και ίσως καρκίνο.
Οι λαμπτήρες περιέχουν επικίνδυνα ποσοστά Υδράργυρου και Μόλυβδου. Γι αυτόν το λόγο απαγορεύεται να πετιούνται αυτοί οι λαμπτήρες στα σκουπίδια αλλά επιβάλλεται να πηγαίνουν στην ανακύκλωση.

Δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες καθαρισμού του χώρου σε περίπτωση που ο Υδράργυρος απελευθερωθεί εάν μια λάμπα σπάσει.
Πώς λοιπόν μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκτεθούν σε τέτοιο κίνδυνο και πώς θα μάθουν πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεσή τους σε περίπτωση απελευθέρωσης του Υδράργυρου;

Προσέξτε λοιπόν τα εξής σημαντικά αν είστε από αυτούς που έχουν ήδη πειστεί και έχετε στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας τέτοιους λαμπτήρες:

- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο.
Η ηλεκτρική σκούπα θα μολυνθεί και θα πρέπει να πεταχτεί σε χώρο ειδικό για επικίνδυνα απόβλητα.

- Ποτέ μην πλένετε σκεύη που έχουν μολυνθεί από Υδράργυρο, στο πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή καθώς και ο υπόνομος στον οποίο θα καταλήξει το νερό της συσκευής.

- Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των ζώων, πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο που έχει υπάρξει διαρροή Υδραργύρου, να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν όλα τα συστήματα εξαερισμού.

- Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μολύνονται αυτομάτως τα παπούτσια και τα ρούχα μας με αποτέλεσμα την εξάπλωση του Υδράργυρου σε όλον το χώρο του σπιτιού.




4 αλήθειες & 7 ψέματα για τις λάμπες εξοικονόμησης

Τι συμβαίνει τελικά με τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας; Σώζουν το περιβάλλον, αλλά προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως υποστηρίζει ηλεκτρονικό μήνυμα που κυκλοφορεί;

Ο καθηγητής Ενεργειακού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Αρης Τσαγκρασούλης, δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

1. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια --Αλήθεια

Παράγουν το ίδιο φως καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως λειτουργούν σαν σόμπες. Παράγουν κυρίως θερμότητα και δευτερευόντως φως, όπως ακριβώς και ένα θερμαντικό σώμα με αντιστάσεις. Ετσι, οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας καταναλώνουν 4 - 5 φορές λιγότερη ενέργεια.

2. Διαρκούν περισσότερο ---Αλήθεια

Εχουν διάρκεια ζωής από 6.500 ώρες έως και 10.000 ώρες σε σχέση με μια απλή λάμπα πυρακτώσεως που αντέχει περίπου 1.000 ώρες.

3. Ολοι οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας είναι το ίδιο ---Ψέματα

Στην αγορά, υπάρχουν πλέον πολλών ειδών λάμπες χαμηλής κατανάλωσης που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη φωτισμού εκτός από τα σποτ. Ομως είναι καλύτερα να προτιμάμε τις επώνυμες λάμπες γιατί έχουν καλύτερη τεχνολογία και άρα καλύτερη απόδοση. Επίσης, επειδή υπάρχει συχνά ένα πρόβλημα στην απόδοση των χρωμάτων με τις λάμπες χαμηλής ενέργειας, πρέπει να κοιτάμε πάνω στις συσκευασίες το δείκτη χρωματικής απόδοσης του λαμπτήρα.

4. Κοστίζουν περισσότερο ---Ψέματα

Κοστίζουν περισσότερο όταν τις αγοράζουμε και λιγότερο όταν τις χρησιμοποιούμε. Επειδή μετατρέπουν σε φως το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας μπορούμε να χρησιμοποιούμε λάμπες χαμηλότερης ισχύος. Μια λάμπα 20 W χαμηλής κατανάλωσης δίνει φως αντίστοιχο με μια λάμπα πυρακτώσεως 100 W. Ετσι έχουμε οικονομία τόσο από τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης όσο και από τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Ενας κοινός λαμπτήρας 100 W κοστίζει 0,01 ευρώ όταν λειτουργεί μία ώρα, ενώ ένα λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης 0,002 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ. Αν υπολογίσουμε ότι στο σπίτι μας έχουμε 8 λαμπτήρες, οι οποίοι λειτουργούν 3 ώρες ο καθένας ημερησίως, το χρόνο οι λάμπες του σπιτιού μας καίνε 8.640 ώρες συνολικά και μας κοστίζουν 86 ευρώ αν είναι πυρακτώσεως και 17 ευρώ αν είναι χαμηλής κατανάλωσης.

5. Περιέχουν υδράργυρο και άρα είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας ---Ψέματα

Είναι αλήθεια ότι περιέχουν υδράργυρο, ελάχιστο όμως σε σχέση με ένα θερμόμετρο, περίπου όσο και η μύτη ενός στυλό. Η ποσότητα του υδραργύρου που περιέχεται σε μια λάμπα είναι περίπου 2 mg και βέβαια δεν σπάνε κάθε μέρα οι λάμπες υπό φυσιολογικές συνθήκες.

6. Αν σπάσουν μέσα στο σπίτι κινδυνεύουμε ---Ψέματα

Η ποσότητα υδραργύρου είναι ελάχιστη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ακουμπήσουμε με γυμνά χέρια τον υδράργυρο έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι από κάποια αμυχή δεν θα εισέλθει στον οργανισμό μας, ενώ δεν πρέπει να μαζέψουμε τα γυαλιά με ηλεκτρική σκούπα. Επίσης, καλό είναι να απομακρύνουμε τα μικρά παιδιά, που έτσι κι αλλιώς ισχύει όταν έχουν σπάσει γυαλιά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μαζέψουμε τα σπασμένα με ένα βρεγμένο πανί και για περισσότερη ασφάλεια να αερίσουμε για ένα τέταρτο της ώρας.

7. Αρα υπάρχει πρόβλημα ---Ψέματα

Κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε περιέχει τοξικά στοιχεία. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι ελάχιστο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων βοηθάμε ώστε κάθε νοικοκυριό να εκπέμπει περίπου 800 κιλά διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο άρα βοηθούμε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, ξοδεύουμε λιγότερη ενέργεια. Αλλωστε, όταν παράγουμε ενέργεια από άνθρακα όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, στην ατμόσφαιρα εκλύονται πολλά τοξικά στοιχεία, ένα από τα οποία είναι επίσης ο υδράργυρος που στη συνέχεια «φτάνει» σε εμάς. Εχει υπολογιστεί ότι αν αντικαθιστούσαμε όλες τις λάμπες με εκείνες χαμηλής ενέργειας θα χρειαζόμασταν ένα εργοστάσιο που παράγει ενέργεια από λιγνίτη λιγότερο από τα 25 που διαθέτουμε.

8. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης πρέπει οπωσδήποτε να ανακυκλώνονται ---Αλήθεια

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτοί οι λαμπτήρες να μην καταλήγουν στο περιβάλλον, γιατί αν καθένας από αυτούς περιέχει ελάχιστη ποσότητα υδραργύρου, όλοι μαζί πεταμένοι ανεξέλεγκτα στις χωματερές μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν απειλή για το περιβάλλον. Στην Ελλάδα την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων εξοικονόμησης όπως και συσκευών αναλαμβάνει η εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.». Η εταιρεία αυτή κανονικά έχει συμβληθεί με τους δήμους και διαθέτει 141 σημεία απόθεσης σε όλη την Ελλάδα. Στο site www.electrocycle.gr μπορείτε να βρείτε αν ο δήμος είναι συμβεβλημένος και σε ποια σημεία μπορείτε να παραδώσετε τις χρησιμοποιημένες λάμπες σας. Θα προτείναμε, πάντως, αν ο δήμος σας δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών να ζητήσετε να το κάνει με ένα τηλεφώνημα. Ετσι θα πιέσετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί επιτέλους.

9. Τελικά κάνουν καλό στο περιβάλλον ---Αλήθεια

Κάνουν μεγάλο καλό, εφόσον λειτουργήσει η ανακύκλωση.

10. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης παρουσιάζουν διακοπές που, αν και ελάχιστες, ενοχλούν και προκαλούν πονοκεφάλους ---Ψέματα

Οι καινούργιοι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης δεν παρουσιάζουν διακοπές στην παροχή φωτισμού καθώς η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά.

11. Εκπέμπουν ακτινοβολία και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ---Ψέματα

Εκπέμπουν όπως άλλωστε και οι λαμπτήρες πυρακτώσεως ελάχιστη ακτινοβολία UV, υπεριώδη ακτινοβολία σαν αυτή του ήλιου που μαυρίζει. Ωστόσο, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσετε μπρούντζινο χρώμα και σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύετε από αυτή την ποσότητα ακτινοβολίας. Αν μείνετε σε χώρο που υπάρχει τέτοια λάμπα για ένα οκτάωρο είναι σαν να έχετε εκτεθεί μόλις ένα λεπτό στον ήλιο. Ασφαλώς επίσης αν ο λαμπτήρας σπάσει δεν τίθεται θέμα υπεριώδους ακτινοβολίας, εφόσον δεν υπάρχει καθόλου ακτινοβολία.

Σημείωση

Οι λαμπτήρες τους οποίους έχει επικρατήσει να ονομάζουμε «χαμηλής ενέργειας» είναι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού. Εως σήμερα στους δημόσιους χώρους χρησιμοποιούνται οι γραμμικοί λαμπτήρες φθορισμού. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως χρησιμοποιούνται ακόμα κυρίως στα σπίτια.

Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

πηγή : ΟΙΚΟ - Καθημερινή

Επίσης εδώ θα ήθελα να προσθέσω τη ανάγκη διαφήμησης των νέων λαπτήρων LED άρα προβοκάροντας άλλα προϊόντα.

Συμπέρασμα: ΔΕΝ υοθετούμε ότι μας πασάρει η τηλεόραση το ιντερνετ τα εμαιλ κλπ.
Να έχουμε κριτική και να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες μας.


http://www.greatlie.com

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

allo ena meso mazikis eksontosis

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΛΙΓΟ Ή ΠΟΛΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΠΙΟ ΣΑΦΕΙΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ 1ο ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΙΣΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΥ ΚΑΘ.ΑΡΗ ΤΣΑΓΚΡΑΣΟΥΛΗ.
ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ "ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ!",ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ.ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ;;;

Ανώνυμος είπε...

Θα το πώ απλά και γρήγορα αυτο που εγώ πιστεύω.Ασχολουμαι με λαμπτήρες led και υπέρυθρη θέρμανση.Τα στοιχεία εχουν ως εξής
Λάμπα οικονομίας 6500-10000 ώρες ζωής.Led 40000 ζωής και με εργοστασιακή εγγύηση.Τα 20w σε οικονομίας σίγουρα δεν βγάζουν φωτισμό για 100w πυράκτωσης.(Απόδειξη με φωτόμετρο.)Τα 20w σε οικονομίας τα αντικαθιστώ με 10w se Led. Ξενοδοχείο που καταναλώνει 2.86 ευρω την ώρα τώρα καταναλώνει 0.36 ευρώ την ώρα.Και στην τελική γιατί να ρισκάρω τι ποσότητα υδράργυρο έχει μέσα? Καλύτερα να μην την βάλω κάν στο σπίτι μου. Έχετε μυρίσει λάμπα οικονομίας με διαροή? Βρωμάει, και εάν την ανάψετε και ζεσταθή βρωμάη 10 φορές χειρότερα. Υπέρυθρη θέρμανση. 60% οικονομικότερη απο το πετρέλαιο με σημερινές τιμές πετρελαιου,συντήρηση 0,φθορές 0.Ευεργετική για την υγεία,(υπάρχουν πολλά επιστημονικά κείμενα)είναι η τεχνολογία τησ θερμοκιτήδας και την χρησιμοποιούν στον χώρο της βιομηχανίας εδώ και 20 χρόνια.Σταθεροπιή την υγρασία στον χώρο 45-55%.Το φυσιολογικό επίπεδο για τον άνθρωπο.Γιατι να το προωθήσουν όταν οι περισσότεροι πόλεμοι παγκοσμίως γίνονται για το πετρέλαιο? Προβοκάρω κάτι?Η γνώμη και η έρευνα,δικη σας.!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΤΩΝ 10 ΚΑΙ 40.
ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΥ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΓΕ ΚΟΛΟΝΕΣ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1956?????
ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ???? ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΠΑΝΤΙΕΡΑ ΣΑΣ??? ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ....

...ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ...

...ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ...


.............ΕΥΖΩΝ............

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ...http://www.scribd.com/doc/23751560/Η-Απάτη-με-τις-Λάμπες-Οικονομίας

Ανώνυμος είπε...

"Συμπέρασμα: ΔΕΝ υοθετούμε ότι μας πασάρει η τηλεόραση το ιντερνετ τα εμαιλ κλπ.
Να έχουμε κριτική και να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες μας.".....ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕΣ ΗΛΙΘΙΑ ΑΜΟΡΦΩΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΟΥ Ο ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Λαμπες και μαλακιες.Εγω γουσταρω Φιλλιπινεζικα κωλια και μασαζ.