Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ - Έτοιμος ο Στρατός να κτυπήσει τους διαδηλωτές


Πριν ελάχιστα λεπτά ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν παραιτείται μέχρι τον Σεπτέμβρη όπου και θα προκηρυχτούν εκλογές. Ενωρίτερα είχαν οργιάσει οι φήμες για παραίτησή του για άλλη μια φορά. Ο Mubarak ανέβηκε στο βήμα και απήυθυνε το τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό, μέσω του οποίου δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί.

Δήλωσε ότι θα μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, που ο ίδιος διόρισε και δεσμεύτηκε για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Αρνήθηκε ωστόσο να παραιτηθεί, προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μαζικά στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου. ...


Από τις ανακοινώσεις του προκύπτει ότι διατηρεί τον τίτλο του προέδρου και διασφαλίζει τον έλεγχο του καθεστώτος στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

«Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας θ'αρχίσει τώρα» είπε ο Χόσνι Μουμπάρακ, τονίζοντας ότι έχει σαφές σχέδιο για την επίλυση της κρίσης.

Νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη ότι θα τροποποιήσει έξι άρθρα του συντάγματος και χαρακτήρισε νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών. Το αίμα των νεκρών δεν θα πάει χαμένο, είπε και τόνισε ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο Μουμπάρακ πρόσθεσε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις από το εξωτερικό. Παράλληλα δεσμεύτηκε για ελεύθερες εκλογές (αναμένονται τον Σεπτέμβριο)στις οποίες, όπως επανέλαβε, δεν θα πάρει μέρος.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παρούσα κατάσταση να συνεχιστεί», τόνισε.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, δήλωσε πεπεισμένος για τις ειλικρινείς προθέσεις των νέων που διαδηλώνουν.



Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Hussein Tadawi, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης ότι η «μεταβίβαση των εξουσιών θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».

Νωρίτερα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, είχε μεταδώσει ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατευθεί το έθνος και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του λαού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον στρατηγό Tadawi, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυνας, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατός «για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια ,ο πρόεδρος της Αιγύπτου έχει μεταβεί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Sharm el-Sheikh μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού.

Τα πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα επέμβουν σε περίπτωση που οι διαδηλωτές αρνηθούν το σχέδιο μεταβίβασης των εξουσιών από τον Μουμπάρακ στον αντιπρόεδρο Σουλειμάν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr