Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί πάντα οι εξελίξεις στη χώρα μας καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης;;;


Κατά έναν διαβολεμένο και περίεργο τρόπο, οι εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας διαχρονικά, επεκτείνονται στη συνέχεια και επηρεάζουν ολόκληρη τη Ευρώπη. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να είναι είτε καλές είτε κακές, δεν έχει σημασία αυτό. Δεν εννοούμε βέβαια ότι η Ελλάδα είναι ο προπομπός του πολιτισμού στην Ευρώπη, ούτε ότι μεταδίδει, σήμερα τουλάχιστον τα φώτα της στην Ευρώπη. Όχι. Αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο η χώρα μας μοιάζει, είτε επιλεγμένα είτε τυχαία, με ένα δοκιμαστήρι αυτών που.... θα συμβούν αργότερα στην Ευρώπη.
Τι να πρωτοπεί κανείς και από πού να ξεκινήσει. Το 1821 ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης της Παλινόρθωσης. Οι βαλκανικοί πόλεμοι έδιωξαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα Βαλκάνια, αλλά και την όποια επιρροή της πάνω σε όλη την Ευρώπη. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε την αρχή των εθνοκαθάρσεων. Το 1940, η Ελλάδα έδωσε, σε μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κράτη, το παράδειγμα της αντίστασης στον Γερμανοϊταλικό άξονα. Ο εμφύλιος ήταν ο προάγγελος του Ψυχρού Πολέμου κ.λ.π. Δεν έχει τελικά δοθεί μέχρι σήμερα πειστική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντως ότι μεγάλο συμβαίνει εδώ, αργά ή γρήγορα εξαπλώνεται…. και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι γεγονός. Μοιάζει δηλαδή ωσάν η χώρα μας να είναι το «βρώμικο» εκείνο, αλλά ταυτόχρονα γενετήσιο όργανο της ευρωπαϊκής ζωής. 
Σήμερα πάλι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, η χώρα μας παίζει ένα ρόλο που την ξεπερνά. Στη χώρα μας σήμερα παρατηρούνται μαζεμένες τέσσερις βασικές εξελίξεις που πολύ σύντομα θα βάλουν στο παιχνίδι και την υπόλοιπη Ευρώπη:
1) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δοκιμαστήρι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κυρίως της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ήδη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν έντονα για το τι θα πράξουν συνολικά για την Ευρώπη πλέον και όχι μόνο για την Ελλάδα.
2) Η χώρα μας πάλι σήμερα χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως προγεφύρωμα για την επέκταση του Ισλάμ στην Ευρώπη και την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επομένως, αναγκαστικά και πάλι η Ευρώπη θα μπει στο παιχνίδι και θα πάρει αποφάσεις.
3) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί τη γέφυρα που χρησιμοποιούν οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες για να εξαπλωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπότε και πάλι οι εξελίξεις εδώ θα καθορίσουν την τύχη της υπόλοιπης Ευρώπης.
4) Τελικά στη χώρα μας σήμερα πλέον, αμφισβητείται το εισαχθέν από την αστική Ευρώπη, κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα που είναι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη. Οπότε οποιεσδήποτε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτεύματος εδώ, θα επεκταθούν γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Όπως είπαμε και στην αρχή κανείς δεν μπορεί να δώσει πειστική εξήγηση σε όλα αυτά, πάντως η Ελλάδα μοιάζει να είναι το ευαίσθητο σημείο της Ευρώπης, γι’ αυτό ίσως και παρατηρείται μεταξύ της χώρα μας και της Ευρώπης μιας σχέση αγάπης και μίσους.