Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ρευστή η κατάσταση στην Αίγυπτο


Tο ξέσπασμα του κινήματος αμφισβήτησης στην Αίγυπτο και την Τυνησία θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για τα απολυταρχικά καθεστώτα σε άλλες χώρες δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν διευκρινίζοντας
πως μια ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο είναι ουσιαστικής σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο το ταχύτερο δυνατό" ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υποστήριζε μια προσωρινή κυβέρνηση.


Εντωμεταξύ, Μια ριπή περίπου 20 βολών πυροβόλων όπλων ακούστηκε στην πλατεία Ταχρίρ αργά την Κυριακή, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως απόπειρα ανδρών του στρατού να απομακρύνουν διαδηλωτές που κάθονταν ή κοιμούνταν γύρω από τα άρματα μάχης στην πλατεία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος οι στρατιωτικοί πυροβόλησαν στον αέρα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους, γύρω, κάτω από τα άρματα μάχης--ακόμα και μπροστά στις ερπύστριες.

Νωρίτερα χθες οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τα οχήματα του στρατού, τόσο τα άρματα μάχης όσο και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ώστε να εμποδίσουν την προσπάθεια τους να συμπιέσουν την περιοχή που έχουν καταληφθεί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τις τελευταίες ημέρες.

Ο στρατός θέλει να πειθαναγκάσει τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ και την γύρω περιοχή - σημαντικό οδικό κι εμπορικό κέντρο στο Κάιρο - ώστε να υπάρξει επιστροφή στην "ομαλότητα" μετά την οικονομική παράλυση εν μέσω των διαδηλώσεων.


Όσον αφορά στο διάλογο της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση που έγινε για πρώτη φορά χθες το τοπίο παραμένει ακόμη θολό.


Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου η κυβέρνηση πρότεινε στην αντιπολίτευση τη δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αιγύπτου. Ωστόσο η αντιπολίτευση φαίνεται να τηρεί ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση, λέγοντας πως οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητικές και προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.


Από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ομάρ Σουλεϊμάν, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως κατά τις συζητήσεις όλες οι πλευρές "εξέφρασαν τον σεβασμό και την εκτίμησή τους στο κίνημα της 25ης Ιανουαρίου". Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση όλες οι πλευρές εξέφρασαν, επίσης, "την προσήλωσή τους στη συνταγματική νομιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η Αίγυπτος".


Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση δεν προσκλήθηκε ο Ελ Μπαραντέι, που έσπευσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για αυτή την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες αυτές αδιαφανείς.

NEWSBOMB