Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ήρθε η ώρα για την αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ»;


Το 2003, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν συγκατατέθει με ανευθυνότητα για το «Δουβλίνο ΙΙ».
Μια κοινοτική συμφωνία που όριζε ότι οι παράνομοι μετανάστες από όλη την Ε.Ενα επιστρέφονται στη χώρα μας, εάν αποδειχθεί ότι είχαν περάσει πρώτα από την Ελλάδα και στην ουσία απαγόρευσε σ’ όσους μετανάστες νομιμοποιούνται στην Ελλάδα, να μεταβαίνουν σε άλλες κοινοτικές χώρες.
Σήμερα πάλι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδρανεί επικίνδυνα για την......
αλλαγή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» , παρότι όλα συνηγορούν και είναι ευνοικά για την χώρα μας να δραστηριοποιηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αφήνει την εντύπωση ότι δεν θέλει την αλλαγή της κοινοτικής συμφωνίας. ΤΟ ΓΙΑΤΙ όφείλει να το εξηγείσει στον ελληνικό λαό!
Είναι απαράδεκτο κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην χώρα μας σχετικά με το μέγιστο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην ουσία η κυβέρνηση να «τηρβάζει περί άλλων» και να μη εκμεταλλεύεται τις ευρωπαϊκές συγκυρίες.
Σήμερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο να αναστείλουν την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα, ως χώρα από την οποία εισήλθαν αρχικά στο κοινοτικό έδαφος.
Μετά τη Γερμανία ,τη Σουηδίακαι την Αυστρία, ήρθε και η σειρά της Φινλανδίας και της Δανίας να αποφασίσουν να μη στέλνουν αιτούντα άσυλο στην Ελλάδα, ενώ το Βέλγιο θα το σκεφθεί πολύ να κάνει κάτι τέτοιο, μετά την πρόσφατη καταδίκη του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συνοδευόμενη με την επιβολή προστίμου.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου, λοιπόν, έθεσε με την απόφασή του κατά του Βελγίου ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ τον κοινοτικό κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ».
Η εν λόγω απόφαση, που έχει θορυβήσει τα κράτη-μέλη, ισχυροποιεί τη θέση τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μέσω της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ έχει προτείνει από τον Δεκέμβριο 2008 μία αναθεώρηση του κανονισμού και τηναναστολή επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα στην οποία εισήλθαν στην Ε.Ε., ώστε να ανακουφιστούν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα.
Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε δραστηριοποιηθεί έντονα προς αυτή τη κατεύθηνση αλλά η πρόταση είχε προσκρούσει στο συμβούλιο υπουργών σε μία ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Σήμερα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές αφού πολλά κράτη από αυτή την ομάδα έχουν αναθεωρήσει τις αντιρρήσεις τους και έχουν αναστείλει την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα .
Είναι εγκληματικό για την χώρα μας να συνεχιστεί αυτή η αδράνεια της κυβέρνησης προκειμένου να αναθεωρηθεί το «Δουβλίνο ΙΙ».
http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_1740.html