Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τιμολόγια ΔΕΗ: Αύξηση 550% στο τέλος υπέρ ΑΠΕ


Κατά 550% θα αυξηθεί το τέλος υπέρ Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα νοικοκυριά στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Θα ανέλθει στο 1,95 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα) από 0,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι τρεις σύνδεσμοι ηλεκτροπαραγωγής κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι καρπούται το τέλος αυτό από τον έλληνα καταναλωτή συκοφαντώντας παράλληλα τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. 

"Σε αντίθεση με την εικόνα που τεχνηέντως επιχειρείται να καλλιεργηθεί ότι η επιβολή αυξήσεων του «Τέλους ΑΠΕ» είναι δήθεν προς όφελος των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, η πραγματικότητα είναι ότι οι αυξήσεις του Τέλους αυτού.... επιβάλλονται για να παραμείνουν οι προμηθευτές των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας οι μοναδικοί ωφελημένοι παράγοντες της στρεβλής και χειραγωγούμενης Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας, κατά το ποσοστό του μεριδίου της αγοράς που αναλογεί σε κάθε έναν από αυτούς.

Και αυτό γιατί, λόγω των στρεβλώσεων που επικρατούν στην αγορά, αγοράζουν την παραγωγή των ΑΠΕ φθηνά (πολύ κάτω του πραγματικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα) και την πωλούν στους καταναλωτές ακριβά (τιμή λιανικής + μετακύλιση αύξησης Τέλους ΑΠΕ). Κερδίζουν δηλαδή - ενώ δεν πρέπει - τη διαφορά του πραγματικού κόστους παραγωγής από τη φθηνή και τεχνητά χαμηλή τιμή της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, στην οποία αγοράζουν. Ταυτόχρονα, το άδικο αυτό κέρδος αυξάνει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Για να καλυφθεί το εν λόγω έλλειμμα, αυξάνεται το λεγόμενο «Τέλος ΑΠΕ»" αναφέρουν μεταξύ άλλων οι τρεις σύνδεσμοι ηλεκτροπαραγωγής.
Καλούν ταυτόχρονα την πολιτεία να πάρει μέτρα ώστε να σταματήσει η χειραγώγηση της τιμής ενέργειας από την ΔΕΗ.
Πατήστε ΕΔΩ για την ανακοίνωση των τριών συνδέσμων ηλεκτροπαραγωγής.
http://dexiextrem.blogspot.com/2011/01/550.html