Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

4 εκ. ευρώ ο μισθός του κ.Προβόπουλου και ..αφορολόγητα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ


anti-ntp: Παλιό αλλά καλό..


Περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα αυτοτελώς φορολογούμενα -γεγονός που σημαίνει πως είτε φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή είτε δεν φορολογούνται καθόλου- είναι το εισόδημα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλου, εν μέσω οικονομικής κρίσης! Την παραπάνω προκλητική είδηση, που αποκάλυψε ....
δημοσίευμα εφημερίδας, κοινοποίησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν- Κλοντ Τρισέ, σε ερώτηση που του υπέβαλε χθες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής ζητά από τον πρόεδρο του ΕΚΤ -στα κεντρικά όργανα του οποίου συμμετέχει ο Γ. Προβόπουλος- αφενός να επιβεβαιώσει το παραπάνω ποσό, αφετέρου να ενημερώσει για τα εισοδήματα αλλά και τις επιτρεπτές οικονομικές δραστηριότητες των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ευρωζώνης.

Ερώτηση Χουντή στον Ζαν - Κλοντ Τρισέ για το αφορολόγητο εισόδημα 4 εκ. ευρώ του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη
Ο Ν. Χουντής αναφέρεται στην αυτοτελή φορολόγηση, “μία από τις μεγάλες παθογένειες του ελληνικού φορολογικού συστήματος”, τονίζοντας ότι ορισμένα εισοδήματα, κυρίως από κινητές αξίες, από επιχειρήσεις ή ακόμα και από μισθωτή εργασία, που έχουν υπαχθεί σε αυτοτελή φορολόγηση με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, δεν φορολογούνται καθόλου ή φορολογούνται αυτοτελώς, δεν προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα και έτσι δεν υπάγονται σε φόρο με βάση τη φορολογική κλίμακα. Αντιθέτως, προσθέτει, φορολογούνται με συντελεστές που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χαμηλοί, έχουν θεσπιστεί ακριβώς για να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις και προκαλούν τη δίκαιη αγανάκτηση των λοιπών φορολογούμενων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας που εμφανίζει τα εισοδήματα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2008 να ανέρχονται σε 4.051.949 ευρώ. Το εισόδημα αυτό στο σύνολό του αποτελείται από αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, χωρίς όμως να είναι γνωστό από πού προκύπτουν, από κινητές αξίες ή συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων ή οτιδήποτε άλλο.

“Το γεγονός αυτό από μόνο του, με δεδομένη και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους αυτής της χώρας, που στη μεγάλη τους πλειονότητα αμείβονται με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, όπως αυτές των 720 ευρώ τον μήνα, τις οποίες στέλεχος της τράπεζάς σας χαρακτήρισε ως ικανοποιητικό εισόδημα”, σημειώνει ο Ν. Χουντής, που επικαλείται επίσης και τον κώδικα συμπεριφοράς της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ν. Χουντής έθεσε τα ίδια ερωτήματα και στον Φ. Σαχινίδη κατά την κοινή συνεδρίαση Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
ΑΥΓΗ