Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το ταξίδι από τα Χανιά... στη Νομική


Του Γιώργου Παγάνη και της Μαίρης Πολλάλη

Συντονισμένη και σε πλήρη συνεννόηση με το Λιμεναρχείο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, φαίνεται ότι ήταν η μεταφορά των 300 παράνομων μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Του Γιώργου Παγάνη και της Μαίρης Πολλάλη

Συντονισμένη και σε πλήρη συνεννόηση με το Λιμεναρχείο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, φαίνεται ότι ήταν η μεταφορά των 300 παράνομων μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. ..


Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν ομαδικά στο πλοίο «Λατώ», και η επιβίβαση έγινε με ονομαστικό κατάλογο που κρατούσαν οι λιμενοφύλακες.



«Ήταν μια μεταφορά ταλαιπωρημένων ανθρώπων στο κέντρο της χώρας, όπως ακριβώς γίνεται πολλές φορές από τη νησιωτική Ελλάδα», δήλωσε στο real.gr ένας από τους συντονιστές της «άτυπης» επιχείρησης. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται και από στελέχη ναυτιλιακών εταιριών, που τονίζουν «ότι συνήθως πληρώνονται από ειδικό κονδύλι των Νομαρχιών- που πλέον γίνονται Περιφέρειες- για τέτοιες μεταφορές».

Τα ξημερώματα της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά, τους περίμεναν Έλληνες ακτιβιστές, που εδώ και πολλά χρόνια, συμπαραστέκονται στους παράνομους μετανάστες. «Έχουν δικαίωμα πολιτικού ασύλου. Από το λιμάνι πήγαν στη Νομική Σχολή Αθηνών», δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. Όπως αναφέρουν μέλη της Επιτροπής Συμπαράστασης στους 300 παράνομους μετανάστες, κάποιοι από τους εθελοντές ταξίδεψαν στα Χάνια για να συνοδέψουν τους μετανάστες στον Πειραιά και από εκεί στη Νομική Σχολή Αθηνών. Πενήντα από τους μετανάστες συνέχισαν το ταξίδι τους, με λεωφορείο, για τη Θεσσαλονίκη και το Εργατικό Κέντρο.



«Εμφύλιος» φοιτητών

Στο «γαϊτανάκι» των ευθυνών για την αναστολή λειτουργίας της Νομικής Σχολής μεταξύ των Πρυτανικών Αρχών και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θέση πήραν και οι φοιτητικές παρατάξεις.

Αφορμή για την οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στους φοιτητές που πρόσκεινται από τη μία στο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αποτελεί το έγγραφο που βλέπεται [εδώ], σύμφωνα με το οποίο ο φοιτητικός σύλλογος «αποφασίζει, σχεδόν παμψηφεί, να στεγάσει και να συνδράμει στον αγώνα των μεταναστών». «Είναι ψέματα. Τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει», δηλώνει στο real.gr η υπεύθυνη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής, Αριστέα Διαμαντοπούλου: «Δηλώσαμε αλληλέγγυοι στο δράμα αυτών των ανθρώπων, αλλά δεν υπογράψαμε να παραχωρηθεί το κτίριο. Μάλιστα, με κείμενό μας ζητήσαμε να μην ανασταλεί η λειτουργία της Σχολής, καθώς απειλείται το τρέχον εξάμηνο. Αυτοί που λένε ότι υπογράψαμε υπέρ της στέγασης των παράνομων μεταναστών είναι ψεύτες», συμπληρώνει η φοιτήτρια.



Η ΠΑΣΠ Νομικής, με ανακοίνωσή της στον ηλεκτρονικό της τόπο, κατηγορεί το ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι αλλοίωσε την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου:

«Τονίζουμε κατηγορηματικά ότι το καινοφανές «επιχείρημα» που επιστράτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, ότι δήθεν το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ενέκρινε την κατάληψη των μεταναστών αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, καθώς στην απόφαση του Συλλόγου προστέθηκε μια παράγραφος πραξικοπηματικά από τη φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του κειμένου(!!), ενδεικτική της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς τους.Καλούμε τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Αλέξη Τσίπρα να πάρει άμεσα θέση. Να τοποθετηθεί δημοσίως αντί να υπεκφεύγει. Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατά τα άλλα υπερασπίζεται το Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16Σ που κατοχυρώνει την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, αν επικροτεί τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες που υποβαθμίζουν και στοχοποιούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή αν αντίθετα τις καταδικάζει».

Στην ίδια ανακοίνωση, οι φοιτητές της ΠΑΣΠ ζητούν από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «να μεταφέρουν τους απεργούς πείνας σε εναλλακτικό χώρο διαμονής».