Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ενοχλημένος ο Αρχιεπίσκοπος για το "αντιμνημονιακό" φυλλάδιο


Διχάζει την ιεραρχεία το φυλλάδιο με τίτλο "Προς το Λαό" που μοιράστηκε σήμερα σε όλους του ναούς και το οποίο αποτελεί την πρώτη σκληρή παρέμβαση της Εκκλησίας στην οικονομική κρίση.
"Είμαστε μία χώρα υπό κατοχή" αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο οι συντάκτες του στρέφονται κατά του πολιτικού κόσμου με αρκετή δόση αυτοκριτικής όμως για τα πεπραγμένα και των εκκλησιαστικών ταγών.
«Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας.... πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο αυτό είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων για την οικονομική κρίση που ενέκρινε η Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου και συντάκτης φέρεται να είναι ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος ο οποίος ανήκει στους σκληροπυρηνικούς της ελλαδικής Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να έχει ενοχληθεί από το ύφος του κειμένου, το οποίο δεν διαβάστηκε στους.......
ναούς, αλλά απλώς μοιράζεται μαζί με άλλα χριστιανικά έντυπα. Οι αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας πάντως είναι έντονες. Ορισμένοι ιεράρχες επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Εκκλησία πρέπει να έχει παρηγορητικό και όχι καταγγελτικό λόγο», ενώ άλλοι ιεράρχες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο κείμενο απηχεί τις θέσεις ορισμένων ιεραρχών αλλά οπωσδήποτε όχι ολόκληρης της ιεραρχίας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο κύριος Ιερόνυμος δείχνει με τη στάση του ότι εξυπηρετεί την κυβέρνηση του ΓΑΠ Τζέφρυ.

Δεν πέρνει θέση για οικονομικά θέματα, δεν πέρνει θέση για εθνικά θέματα, δεν πέρνει θέση για κοινωνικα θέματα(κάρτα πολίτη).

Μακάρι να είναι τόσο διπλωμάτη και να φέρει αποτελέσματα με τη στάση σιωπής που κρατάει.