Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Βενιζέλος: "Η χώρα αντιμετωπίζει μία ενεργό απειλή από τη γειτονική Τουρκία"


Στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα και στις εθνικές θέσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του 19ου Διεθνούς Συμποσίου της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, που έχει ως θέμα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον 21ο αιώνα και πραγματοποιείται στο..... αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα τις αποφάσεις για το συνολικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ που ήλθαν να δώσουν συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα στα νέα δεδομένα τα οποία καλείται να διαχειριστεί η Συμμαχία. 

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η πληροφόρηση της κοινής γνώμης από την οποία ζητούμε να παίξει το δικό της ρόλο στα θέματα του ΝΑΤΟ δεν είναι επαρκής, ίσως και σκόπιμα, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και απολογούνται στα εθνικά κοινοβούλια και στους λαούς τους. Όσον αφορά τη νέα δομή διοίκησης σε συνδυασμό με τη νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι πρέπει να μην δημιουργεί τεχνητά ή τεχνικά ζητήματα και ως Ελλάδα ζητούμε να ισχύουν στη Νοτιοανατολική πτέρυγα οι ίδιοι κανόνες και οι ίδιες πρακτικές που ισχύουν σε όλες τις άλλες περιοχές ευθύνης της Συμμαχίας, εντός των ορίων του άρθρου 5.
Παράλληλα, σχολίασε ότι πρέπει να εκλείψουν προβλήματα του παρελθόντος που έφεραν πρώην γενικούς γραμματείς του ΝΑΤΟ να εκδίδουν κείμενα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, δημιουργώντας τριβές στο σχεδιασμό των ασκήσεων της Συμμαχίας που με τη σειρά τους παράγουν προβλήματα μεταξύ των συμμάχων.
Επίσης, ανέφερε ότι η μείωση των επιτελικών οντοτήτων θα πρέπει να αναπληρωθεί από σχηματισμούς με εθνικά χαρακτηριστικά που θα συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία ενεργό απειλή από τη γειτονική Τουρκία, την ίδια ώρα που η Ελλάδα είναι ο βασικός συνήγορός της στην ευρωπαϊκή προοπτική της.
Οσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την ανάγκη διαφύλαξης της θεσμικής ισοτιμίας όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και της θεσμικής ισοτιμίας των δύο οργανισμών.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, κοινωνικής, πολιτικής, που θίγει το επίπεδο ζωής και θέτει εν αμφιβόλω αυτονόητες κατακτήσεις, όταν μία χώρα, μία ήπειρος διέρχεται μία τέτοια κρίση, είναι ανάγκη να αναδείξουμε τις παραμέτρους της εθνικής ισχύος μέσα από τα διδάγματα της Ιστορίας.
http://greeknation.blogspot.com/2010/12/blog-post_3759.html