Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Έκρυψαν κάτω από το χαλί την λαίλαπα που έρχεται. Ορυμαγδός “κανονιών” μετά τις γιορτές.


Πραγματικό μακελειό αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου σε επιχειρήσεις (δεν μιλάμε μόνο για μικρομεσαίες που υποφέρουν εδώ και μήνες) που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.
Η πραγματική λαίλαπα όμως αναφερεται στις επισφάλειες των τραπεζών, ιδιαίτερα των ιδιωτικών όπου τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη. Συγκεκριμένα, πολυδιαφημισμένη “πράσινη” τράπεζα με έφεση στην στήριξη των “βαρώνων”, υπολογίζει τις επισφάλειες της στο ποσό του …
ΕΝΟΣ ΔΙΣ ΕΥΡΩ!
Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί αυτή η σπουδή ενέσεων ρευστότητας των τραπεζών.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημείο που κανείς δεν έχει τολμήσει να αποκαλύψει: ΟΛΕΣ οι ιδιωτικές τράπεζες, έχουν κάνει μία άτυπη ΠΑΥΣΗ των διαδικασιών κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας (ειδικά της επαγγελματικής) που έχει δοθεί ως εξασφάλιση δανείων.
Ο λόγος είναι πως ακόμα και αν προβούν στις κατασχέσεις έναντι χρεών, θα συμβούν τα εξής:
1. Τα περισσότερα ακίνητα έχουν εκτιμηθεί σε τιμές πολλαπλάσιες από την πραγματική τους, σημερινή αξία. Ένα επιχειρηματικό ακίνητο λ.χ. μπορεί να εκτιμήθηκε για 17 εκ. Ευρώ, όταν η τρέχουσα πραγματική του αξία δεν ξεπερνά τα 3 εκ Ευρώ. Άρα η κατάσχεση στην ουσία θα διογκώσει τα νούμερα εάν το κτίριο εκποιηθεί αντίστοιχα για να δημιουργήσει ρευστότητα έναντι της οφειλής.
2. Θα πει κανείς “γιατί δεν τα κατάσχουν για να τα κρατήσουν ως πάγια…”. Η απάντηση είναι αυτονόητη. Ακόμα και το κόστος συντήρησης ενός “κλειστού” κτιρίου είναι τόσο μεγάλο που η τράπεζα προτιμά να αφήνει τις επιχειρήσεις παρ’ ότι είναι πλέον “κόκκινες” να λειτουργούν, μήπως και εξοικονομήσει κάποια “ψίχουλα”, αντί να επωμιστεί το επιπλέον κόστος, απόρροια της κατάσχεσης.
Και όμως, οι τράπεζες παραμένουν στο απυρόβλητο. Εξ ου και τα “μυστικά δείπνα” με τον νυν πρωθυπουργό προεκλογικά.

http://olympia.gr/2010/12/23/έκρυψαν-κάτω-από-το-χαλί-την-λαίλαπα-πο/