Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Σα σήμερα ο κόσμος έψαλε “Χριστός Ανέστη” στη Χειμάρρα πριν 70 χρόνια…


Η σημερινή αναφορά έχει να κάνει με την απελευθέρωση της πόλης της Χειμάρρας απο τον ελληνικό στρατό, ανήμερα της Αγίας Αναστασίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1940, κατά την διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου και της αντεπίθεσης σε όλο το εύρος του μετώπου.
Ο κόσμος με τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν,τις απο πολλού χρόνου καταχωνιασμένες, μα πάντα με την ελπίδα άσβεστη, έψαλε το “Χριστός Ανέστη” παρόλο που σε.....
τρείς μολις ημέρες, σήμαιναν τα Χριστούγγενα και ένα ακόμη όνειρο γίνονταν πραγματικοτητα,μία πραγματικότητα η οποία ομως θα διαρκούσε ελάχιστα, μιάς και οι μεγάλοι μας “σύμμαχοι” καθόρισαν την μοίρα της περιοχής αμέσως μετά τον
πόλεμο, ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδος και ενάντια στην ιστορία…

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ !!!

Οι εφημερίδες της εποχής γράφουν…

Με μια ασυγκράτητη προέλαση του στρατού μας η πόλη της Χειμάρρας απελευθερώνεται στις 23 Δεκ/ρίου. Ο Παύλος Παλαιολόγος στέλνει από την Χειμάρρα στην εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα» (24-12-1940) ανταπόκριση με τον εύγλωττο τίτλο: «Ο στρατός μας εις Χειμάρραν. Η συγκινητική υποδοχή των κατοίκων. Η γιγαντομαχία που κατέληξε εις την κατάληψιν».
Στον ίδιο τόνο αναγγέλλουν το ευχάριστο γεγονός και άλλες εφημερίδες:
Η 
«Νέα Ελλάς» (24 Δεκεμβρίου 1940): Η Χειμάρρα ελευθέρα! Κατελήφθη προχθές υπό του στρατού μας. Οι Χειμαρριώτες ενηγκαλίζοντο και κατεφίλουν τους στρατιώτες».
Η 
«Καθημερινή» (24 Δεκεμβρίου 1940): «Τα ελληνικά στρατεύματα κατέλαβον χθες την Χειμάρραν».
…Στις 22 Δεκεμβρίου, η 3η Μεραρχία Πεζικού έμπαινε στην Χειμάρρα και από τους Αγίους Πάντες άρχιζε η μεγάλη γιορτή της λευτεριάς. Οι σημαίες ξεδιπλώθηκαν ξανά στον παγωμένο αγέρα και εκείνα τα Χριστούγεννα έμειναν αλησμόνητα, πληγή αγαπημένη, θύμηση πικρή μα και λυτρωτική. Τα πρόσωπα τα φώτιζε η Νίκη. Τα ίδια εκείνα πρόσωπα που λίγους μήνες μετά, όταν η άνανδρη επίθεση των Ούννων, των νέων Γότθων του Βορρά, υποχρέωνε σε υποχώρηση τους Νικημένους Νικητές, δακρυσμένα ψιθύριζαν:

Να μας ξανάρθετε, να μας ξανάρθετε…