Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

O Father Alex Karloutsos, ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός και ο νέος (μυστικό)Σύμβουλος του...


Το δείπνο  των ΕλληνοAμερικανών επιχειρηματιών στην  Ουάσιγκτον τον Μάρτιο,  η συνάντηση του Hilton στην Αθήνα, τον Μάϊο,o    "ιερός"... «σύνδεσμος»… και ο νέος μυστικό-σύμβουλος του Γ.Α. Παπανδρέου
1bp2Την  είδηση που ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο Hilton με μια σειρά επιχειρηματίες της ελληνικής διασποράς την διαβάσατε σίγουρα.  Πάνω κάτω η είδηση είχε ως εξής :
{Συνάντηση με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων ελληνικής καταγωγής είχε σήμερα(17 05 2010) ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, προκειμένου να γίνει μια εκ νέου συζήτηση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο ξενοδοχείο Hilton, ο Γ. Παπανδρέου συνάντησε οκτώ επιχειρηματίες της διασποράς, οι....
οποίοι σημειωτέον προσήλθαν στην συνάντηση ως μεμονωμένες προσωπικότητες, και όχι ως εκπρόσωποι των εταιριών στις οποίες είτε έχουν την ιδιοκτησία, είτε μια επιτελική θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου και τα μέλη της κυβέρνησης ..παραβρέθηκαν τέσσερις προσωπικότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κ.κ.  Andrew Liveris, Διευθύνων Σύμβουλος της The Dow Chemical Company, ο Michael Patsalos-Fox, πρόεδρος για την περιοχή των Ηνωμένων Πολιτείών της McKinsey & CompanyGeorge Sakellaris, διευθύνων σύμβουλος της Ameresco και ο Evangelos Simoudis, γενικός διευθυντής της Trident Capital. Επίσης οι κ.κ. Yannis Anagnostakis, γενικός διευθυντής της Jumeirah Emirates Towers του Dubai, ο Chris Papachristophorou, διευθύνων σύμβουλος της RREEF Global Opportunistic Investmentsτης Μεγάλης Βρετανίας, Paris Mouratoglou, πρόεδρος της EDF – Energies Nouvelles της Γαλλίας και τέλος η μόνη γυναίκα η καMaria Livanos-Cattaui, πρώην γενικός γραμματέας του διεθνούς εμπορικού επιμελητηρίου από την Ελβετία.}  Έτσι περίπου δημοσιεύθηκε και στα μεγαλύτερα ελληνικά ΜΜΕ
 
Όπως η ΙΣΟΤΙΜΙΑ, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, φυσικά σΤΑ ΝΕΑ, στην  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στον ΣΚΑΙ στο NEWSITin.newsστον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ και σε 10αδες άλλα Blog και  site.  Το «βοηθητικό»  κυβερνητικό Non Paper που κυκλοφόρησε  στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ άλλων ανέφερε:
papandreou-g{Στην συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δυναμική ανάπτυξης στην Ελλάδα, παράλληλα με τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του χρέους. Το μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μαζί με την αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας που εμποδίζει την προέλκυση και την οποιαδήποτε ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στάθηκαν από τα βασικά σημεία της συζήτησης που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τους επιχειρηματίες. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με την δημόσια διοίκηση, την παιδεία, αλλά και της γενικότερης νοοτροπίας που υπάρχει. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, εστιάζοντας παράλληλα στις ανενεώσιμες πηγές ενέργειας και στο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση το 2020, το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Επίσης η συζήτηση κινήθηκε και στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της πληροφορικής, αλλά και της δημιουργίας των υπηρεσιών γύρω από τις επενδύσεις, το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, αλλά και σύνδεσμος με τη Μέση Ανατολή.

Εκ μέρους των επιχειρηματιών αναγνωρίστηκε η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία να συμβάλουν όχι μόνο στην κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους από τους τομείς τους, την γνώση τους για τις απαιτούμενες αλλαγές, προκειμένου για προσέλκυση επενδυτών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση,  με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται επισπεύδονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών, βελτιώνεται η διαδικασία για διασύνδεση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αυξάνονται τα οικονομικά κίνητρα για ορισμένους ειδικούς τύπους επενδύσεων, παρέχοντας εξίσου κίνητρα ώστε να ξεπεραστούν ενίοτε και τα τοπικά εμπόδια.

Ο στόχος του έλληνα πρωθυπουργού-σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό non paper που κυκλοφόρησε- είναι να αξιοποιήσει το δυναμικό που προσφέρει η Διασπορά, προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα για επενδύσεις στην Ελλάδα προβάλλοντας τις αλλαγές και το νέο θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας, ενώ ο στόχος (περί προσέλκυση επενδύσεων) προωθείται μέσα από διεθνείς συναντήσεις σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα το καλοκαίρι και, όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση να κορυφωθούν τον Οκτώβριο του 2010, με το Μεσογειακό forum Πράσινης Επένδυσης.}  Βάση για αυτή την συνάντηση που  ήταν δεύτερη της κυβέρνησης Παπανδρέου και η πολλοστή της Ελληνικής κυβέρνησης που η μια αποτελεί συνέχεια της άλλης ως συντεταγμένη ελληνική πολιτεία(ανεξαρτήτως Πρωθυπουργού).

GAP_USA_0903-2010Είχε προηγηθεί δυο μήνες πριν σε πανηγυρικό κλίμα (και αρκετά έντονο παρασκήνιο το οποίο σήμερα θα δούμε)  η πρώτη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με περίπου 20 ΕλληνοΑμερικανούς επιχειρηματίες  στην Ουάσιγκτον το βράδυ της 9ης Μαρτίου 2010, μετά την τελετή του εορτασμού για την εθνική μας ανεξαρτησία στο Λευκό Οίκο. Την συνάντηση αυτή -και παρακαλούμε πολύ διαβάστε το με μεγάλη προσοχή-περιγράφει  αρκετά γλαφυρά ο συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου στο ΕΘΝΟΣ με  τον χαρακτηριστικό βαρύγδουπο τίτλο «το μενού του Γιώργου με τα… 150$ δις»  από αυτό το αναλυτικό και εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ συγκρατείστε την φράση «Έτσι ορίστηκε ως σύνδεσμος των επιχειρηματιών με το Μαξίμου ο ιερέας Αλέξανδρος Καρλούτσος και ο πρόεδρος της Dow Chemicals Αντριου Λιβέρης».  Τον κ. Andrew Liveris τον οποίο βλέπουμε  πράγματι και στην  συνάντηση του  Hilton στην Αθήνα (17 05 2010) μαζί με τους άλλους δυο εξ Αμερικής κ.κ. Michael Patsalos και George Sakellaris.

Ως εδώ, όλα καλά. Σωστές οι πρωτοβουλίες, αντίστοιχα και οι κινήσεις για την αξιοποίηση των Ελλήνων της Διασποράς, που έχουν καταξιωθεί στον επιχειρηματικό χώρο και έχουν την δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, αν και όλα αυτά τα χρόνια, 35 χρόνια τώρα μετά την μεταπολίτευση ελάχιστοι έχουν επενδύσει και στα αλήθεια ακόμα λιγότεροι έχουν καταφέρει να φέρουν εις πέρας μια επένδυση για πολλούς λόγους.  Το συγκεκριμένο ωστόσο ζήτημα έχει περισσότερες από μια παραμέτρους και πολύ  έντονο παρασκήνιο όπως είπαμε ήδη. Άλλωστε σας είχαμε προαναγγείλει ότι με το θέμα θα ασχοληθούμε και στα ειδικά τρέϊλερ spot τον Απρίλιο αλλά και μέσα από το editorial του υπευθύνου της ηλεκτρονικής έκδοσης  Α.Σ.Και φυσικά όπως θα δείτε από το ρεπορτάζ  τίθενται και τα ανάλογα ερωτήματα. Τουλάχιστον αναφορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τότε που εξελέγη η νέα κυβέρνηση, υπήρξαν αρκετές –όχι πολλές- τέτοιες συναντήσεις για την προσέλκυση επενδυτών (όχι μόνο ελληνοαμερικανών αλλά και αμερικανικών εταιριών). Οι επισκέψεις υπουργών στην Νέα Υόρκη συνοδεύονται πάντα εδώ και χρόνια και από συναντήσεις με επιχειρηματίες, προκειμένου να προβληθούν και να τεθούν σε κοινή θέα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τις χώρας, πάντα με την υποσημείωση ότι ο βασικός βραχνάς της γραφειοκρατίας που κατά κύριο λόγο αποτελεί ανάχωμα στην όποια επενδυτική προσπάθεια, καταπολεμάται. Φυσικά το επιχείρημα αυτό, δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της σημερινής κυβέρνησης. Και η προηγούμενη, του Κώστα Καραμανλή, τα ίδια ακριβώς έλεγε, όταν εκπρόσωποί της(Γιώργος Αλογοσκούφης, Γ. Παπαθανασίου και ο κύριος Πάνος Λειβαδάς)  ταξίδευαν και ουκ ολίγες φορές  προς δυσμάς.  Έλεγαν ακριβώς όμως τα ίδια, όταν αναφερόταν στην «προώθηση του νομοθετικού πλαισίου που επιταχύνει τις διαδικασίες...».
katseli_louka4Η κυβέρνηση  Γ. Παπανδρέου σε διάστημα ολίγων μηνών διακυβέρνησης έκανε επίσης μια σειρά (δαπανηρά)ταξίδια με ανάλογες προσεγγίσεις προς οικονομικούς παράγοντες Αμερικανούς και Ελ/Αμερικανούς, μπορεί όχι από τον ίδιο των πρωθυπουργό, όσο από υπουργούς της κυβέρνησής του. Αυτό έκανε μήνες πριν η υπουργός οικονομίας, ναυτιλίας και ανταγωνιστικότητας κ. Λ. Κατσέλη, όταν τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε στην Νέα Υόρκη με αφορμή επιχειρηματικό συνέδριο της Capitalink, όπου συναντήθηκε όχι μόνο με Ελληνο-Αμερικανούς αλλά και με Αμερικανούς επενδυτές στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας. Η κα Κατσέλη, βασισμένη στο τρίπτυχο ανάκαμψη της οικονομίας, χρήση όλων των πόρων και δημοσιονομική εξυγίανση  τον περασμένο Νοέμβριο(09)είχε κάνει μια σειρά συναντήσεις, παράλληλα με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, και  με στελέχη της Credit Swiss, JP Morgan, Barclay’s, Merrill Lynch, Bank of America και την πρώην δική μας Atlantic Bank.  Το ίδιο έκανε και ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Κουβέλης κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο.
Η πιο συντονισμένη προσπάθεια φάνηκε –για να επιστρέψουμε και από εκεί που ξεκινήσαμε-  έγινε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάρτιο, όπου σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του έλληνοαμερικανιοί επιχειρηματίες θεωρητικά μπήκαν οι βάσεις για μια συντονισμένη αλλά και επισταμένη προσπάθεια, ώστε να αποδώσουν οι προσπάθεις για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου τότε άκουσε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων για την ανάπτυξη επενδύσεων στην Ελλάδα,  διαπιστώθηκε η πρόθεσή τους –στην περίπτωση που διορθωθούν τα κακώς κείμενα ως προς την νομοθεσία και την γραφειοκρατία- να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν. Αυτά που πάντα διαπιστώνονται δηλαδή εδώ και δυο 10ετιές και από τους μεν(κυβέρνηση ελληνική πολιτεία) και τους δε(επιχειρηματίες).   Και πάμε τώρα στο ψητό. Σε αυτά που δεν έγραψαν (ή δεν ήθελαν να αποκαλύψουν)  οι άλλοι… 
Ο  Father Alex Karloutsos φέρεται να είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά «έστρωσε το τραπέζι» σε εκείνο το δείπνο της 9ης Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, ανάβοντας το πράσινο φως σε όλους τους προσκεκλημένους να παραβρεθούν και να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Ελληνικής κυβέρνησης.  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ 9ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όσοι παραβρέθηκαν σε εκείνο το δείπνο στην Ουάσιγκτον, είναι οι τα ίδια σχεδόν άτομα που βρίσκονται πάντα ψηλά  στις λίστες των μεγάλων δωρητών (ενίοτε και συνεργατών του νυν Αρχ. Αμερικής κ. Δημητρίου) σε ιδρύματα όπως το ταμείο «ΠΙΣΤΗ: για την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» και το γνωστό πια ίδρυμα – «εισπρακτικό μηχανισμό» LeaderShip100 της Αρχ. Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.    Ωστόσο  όλη την δουλειά και την οργάνωση και μάλιστα σε μόλις λίγα 24ωρα από την στιγμή που ανακοινώθηκε(τέλη Φεβρουαρίου) η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Γ. Α. Παπανδρέου   για αυτό το δείπνο, της 9ης Μαρτίου το κουπί τράβηξαν ο ίδιος ο Έλληνας  Πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ.  Βασίλης Κασκαρέλης και οι συνεργάτες του, εν τούτοις η εικόνα που παρουσιάστηκε προς τα έξω ήταν μάλλον διαφορετική… (για πολλούς και διαφόρους λόγους...)Και ενώ ανέλαβε ως θεσμικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας να κάνει το απαραίτητο follow up ξαφνικά εμφανίζεται και το γραφείο του Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει απευθείας επικοινωνία μέσω της κας Λινού… η οποία έστειλε μάλιστα και ευχαριστήρια επιστολή μετά την επιστολή που απέστειλε προς τους ιδίους αποδέκτες προσκεκλημένους και η ελληνική Πρεσβεία… δηλαδή σε χρόνο  d t έλαβαν –ποιος τη χάρη τους- δυο  ευχαριστήριες επιστολές(!) για το δείπνο που προσέφεραν στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης του που τον συνόδευαν…   Και να ήταν τελικά μόνο  η κ. Λινού από το γραφείο του κ. Παπανδρέου, που ανέλαβε να ευχαριστήσει και να κρατήσει επικοινωνία με τους επιχειρηματίες , θα ήταν δεκτή  κάθε  δικαιολογία-λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας- να επιδεικνύεται αυτή η αγωνία να τρέξουν τα πράγματα…- ή άλλως  αυτός ο παραγκωνισμός της Ελληνικής πρεσβείας. Η αλήθεια όμως δεν σταματά εκεί. Την συνέχεια της «επικοινωνίας και επαφής», όπως δείχνει η έρευνα ανέλαβε «γνωστός  ιδιώτης» μέλος μεγάλου αμερικάνικου οργανισμού –και προφανώς με το ανάλογο αντίτιμο… Διότι ουδείς γνωρίζει σήμερα πραγματικούς πατριώτες που θα εργάζονταν εθελοντικά σε τόσο υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια… Ποιος είναι όμως  αυτός ο ιδιώτης και ποια η σχέση του με τον Έλληνα  Πρωθυπουργό; Θα τα  δούμε όλα αυτά  στην συνέχεια παρακάτω αναλυτικά στην αποκαλυπτική  έρευνας μας… 

ΓΚΡΙΝΙΕΣ…ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ…ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΈΡΘΟΥΝ…

diner_VIPΣε αυτό το δείπνο-της Ουάσιγκτον της 9ης Μαρτίου 2010- υπήρξαν όμως  και κάποια στιγμιότυπα δυσαρέσκειας εκ μέρους στελεχών του κυβερνητικού κλιμακίου λόγω της συνεχούς παρουσίας του Αρχ. Δημητρίου και της γνωστής πολυμελούς  συνοδείας του. Η δυσαρέσκεια αυτή που ήταν εμφανής διαρκώς όμως –όπως είναι καθιερωμένο πλέον για την εδώ πραγματικότητα- δεν «καταγράφηκε» από τους εκεί συναδέλφους γιατί, οι μεν εξ Αθηνών σχεδόν μόλις που  το πήραν χαμπάρι, οι δε ανταποκριτές και ελάχιστοι ομογενείς που ξέρουν πρόσωπα καταστάσεις… γεγονότα  και πράγματα και είδαν… και κατάλαβαν….  Αλλά προτίμησαν-λόγω και της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και για να μη διαταραχτούν οι δημόσιες σχέσεις ατομικά του κάθε ενός(sic) συλλογικά και χωρίς  (προ)συνεννόηση «αποφάσισαν» να μην «περάσουν» προς τα έξω αυτή την δυσάρεστη εικόνα που εξέπεμπε το κυβερνητικό κλιμάκιο… Και έτσι όλα αυτά και κάποια ευτράπελα-με κάποιους που ήταν να μπουν στην τελετή και τελικά έμειναν απ’ έξω… - και σημειώθηκαν πριν την είσοδο στον Λευκό Οίκο, για να συνεχιστούν μετά λίγο πριν την έναρξη του πολυτελούς δείπνου που προσφέρθηκε προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργό  Γ.Α. Παπανδρέου  και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευε ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και  όλο αυτό το όχι και ευχάριστο κλίμα… Κλίμα που  έμεινε  απλά «φήμες», ψίθυροι και γκρίνιες(που τελικά τα μάζεψε ο Γ. Α. Παπανδρέου)…

Ένας επί πλέον λόγος  αυτής της «επιβεβλημένης σιωπής»  είναι το γεγονός ότι τα έξοδα για το πολυτελές δείπνο προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού,  και των υπουργών και ΥΦ/Υπουργών που τον συνόδευαν, είχαν αναλάβει να πληρώσουν οι παριστάμενοι ΕλληνοΑμερικανοί επιχειρηματίες…

f_Alex_KarloutsosΈξοδα και «ευγενική χορηγία προς την ελληνική κυβέρνηση και τον έλληνα πρωθυπουργό» έγιναν με την «παρότρυνση» βεβαίως και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, που είχε και τον πρώτο λόγο ως «Οικοδεσπότης» και φυσικά με  την «ουσιαστική καθοδήγηση» του ισχυρού κληρικού π. Αλέξανδρου Καρλούτσου. Του ανθρώπου  που φέρεται να είχε διαμορφώσει και τις λίστες των προσκεκλημένων σε αυτό το δείπνο…  Άλλωστε  π. Αλέξανδρος Καρλούτσος –και δια αυτού η ιερά αρχ. Αμερικής- είναι ο «σύνδεσμος» εδώ και μια 20ετια  του Λευκού Οίκου, με την Ομογένεια και τους οργανωμένους (και μη) θεσμούς της,  και φυσικά η «γέφυρα επικοινωνίας» και ο «βατήρας» πολλών άλλων αμερικανικών και ελληνικών  οργανισμών, επιχειρηματιών  δια του οποίου χτυπούν την πόρτα του Λευκού Οίκου διάφοροι μεγαλόσχημοι…  και φυσικά ο father Alex είναι  ο «βασικός σύνδεσμος»  με την ομάδα επιχειρηματιών που αποτελούν την λεγόμενη προσπάθεια του ελληνικού lobby στην Ουάσιγκτον. Εξυπακούεται για την εδώ πραγματικότητα ότι η Ιερά Αρχ. Αμερικής και ο father Alex Karloutsos στο Πρόσωπο του οποίου πάντα συναντάται και «κατατίθεται»  κάθε αίτημα επίσκεψης στον Λευκό Οίκο –ναι όπως το διαβάζετε έτσι είναι-  με το   ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, συμπεριλαμβανομένων και Πρωθυπουργών. Δηλαδή για να το κάνουμε πιο λιανά ακόμα και η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανεξαρτήτως προσώπου του κάθε Πρέσβη μας από τα χρόνια του Ζαχαράκη(…) αν δεν συνεννοηθεί(η πρεσβεία) με τον Father Alex(και τους ανθρώπους του στην Ουάσιγκτον Manatos & Manatos)  δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν τα πράγματα-χωρίς προβλήματα και προσχώματα- για οποιοδήποτε αίτημα προς τον Λευκό Οίκο η την αμερικανική administration… Αυτή είναι η αλήθεια που βιώνουν όλοι όσοι ζουν στην Ουάσιγκτον εδώ και μια 20ετια και ξέρουν πρόσωπα… γεγονότα και καταστάσεις…  Αλήθειες που για ευνόητους λόγους συνήθως  δεν βγαίνουν ποτέ  προς τα έξω… ή σχεδόν ποτέ… εκτός αν χαλάσει κανέναν deal τότε αρχίζουν οι διαρροές… και έτσι αρκετοί θυμούνται και τα κακώς κείμενα της Ιεράς Αρχ. Αμερικής… και αν δεν τα γράψουν και δεν τα υπογράφουν οι ίδιοι, τα διαρρέουν προς άλλα φιλικά ΜΜΕ… Παλιά τα έδιναν προς το ΠΟΝΤΙΚΙ τώρα  πια έχουν 10αδες αποδέκτες και πρόθυμους  φίλους που έχουν και από ένα blog ο κάθε ένας για να περάσουν τέτοια μικρά θεματάκια που έτσι και αλλιώς δεν περνάνε πια ούτε στα ψηλά  στα «μεγάλα» ελληνικά και καθιερωμένα-διαπλεκόμενα- ΜΜΕ ...

«Δικαίως» λοιπόν, λόγω του «λύειν και δένειν»  θα πει κάποιος ορίστηκε  ως ο  «σύνδεσμος» των επιχειρηματιών με το γραφείο του  Έλληνα πρωθυπουργού ο ισχυρός ανήρ της Ιεράς Αρχ. Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο γνωστός father Alex Karloutsos…

Αν και το απολύτως θεσμικά φυσιολογικό και επιβεβλημένο-για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους-  θα ήταν αυτό το ρόλο να τον έχει η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και ο εκάστοτε έλληνας πρέσβης που αποτελεί και την συνέχεια της ελληνικής πολιτείας άρα και της εκάστοτε ελληνικής κυβερνήσεως…

Τα  ερωτηματικά που προκύπτουν πολλά, και εύλογα. Το απλό αλλά ουσιώδες και κρίσιμο ερώτημα  είναι ένα:  Γιατί να ανατεθεί ένας τέτοιος, και μάλιστα τόσο σοβαρός και καθαρά πολιτικός, ρόλος σε ένα εκκλησιαστικό  πρόσωπο της Ιεράς Αρχ. Αμερικής και του Πατριαρχείου, όπως ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος;  και όχι ας πούμε στον φυσικό  πολιτικό εντολοδόχο, συνέχεια και προέκταση  της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης και πληρεξούσιο υπουργό της, τον εκάστοτε Έλληνα  Πρέσβη της στην Ουάσιγκτον;

Βασικό ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί όχι μόνον από τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου αλλά και τον προηγούμενο Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που επίσης αποδέχθηκε την αυτή κατάσταση  υποβάθμισης του ρόλου της  πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον. Για τις προηγούμενες  κυβερνήσεις  Κώστα Σημίτη και του αειμνήστου  Ανδρέα Παπανδρέου ουδείς λόγος, αφού αυτές(οι κυβερνήσεις) ήταν που στην ουσία υποκατέστησαν –για να μην πούμε –υποβάθμισαν το ρόλο του εκάστοτε έλληνα  πρέσβη μας στην αμερικανική κυβερνητική πρωτεύουσα.
Στα χρόνια που πέρασαν ειδικά μετά το 1985 σε αρκετές δε περιπτώσεις αντικατέστησαν ή ακόμα χειρότερα υποκατέστησαν  την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον  με μυστικό-συμβούλους όπως π.χ. ο κ. Άλεξ Ρόντος(δεξί χέρι τότε  του κ. Γ.Α. Παπανδρέου στις κυβερνήσεις Σημίτη και Α. Παπανδρέου  όταν θήτευε ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου στο ΥΠ.Εξ.).  Αυτά σε ότι αφορά εκείνο το περίφημο δείπνο της 9ης Μαρτίου στην Ουάσιγκτον… η συνέχεια του οποίου δόθηκε με την συνάντηση στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Hilton –από όπου ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ-  αλλά αυτή την φορά ο άνθρωπος που ουσιαστικά έστρωσε το κόκκινο χαλί για τους  εκλεκτούς  προσκεκλημένους του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ένα άλλο πρόσωπο… Ένα πρόσωπο που από  σήμερα θα είναι  ο άνθρωπος που στο εξής  θα «καταλάβει» και πολλές σελίδες σε περιοδικά, εφημερίδες και θα  μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον είναι ένα νέο πρόσωπο στην κεντρική ελληνική πολιτική σκηνή.
Ένα πρόσωπο που  φαίνεται να παίζει νέο ρόλο κλειδί στις σχέσεις της κυβέρνησης Γ.Π. Παπανδρέου με διάφορους κύκλους στην Ουάσιγκτον  και μάλιστα είναι το πρόσωπο εκείνο  που οργάνωσε  και αυτό το τελευταίο  meeting του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής στην Αθήνα στο Hilton,  το οποίο και αποκαλύπτει σήμερα κατ αποκλειστικότητα  το  Greek American News Agency.  Ό άνθρωπος αυτός  είναι η σκιά εδώ και αρκετά χρόνια και  ο «συνδετικός κρίκος» με ισχυρούς κύκλους στην Ουάσιγκτον και είναι  το κομμάτι του πάζλ  που λείπει από  την εικόνα  που διαμορφώνεται από την εξουσία και τους ανθρώπους  του Γ.Α. Παπανδρέου.  Ο άνθρωπος λοιπόν που οργάνωσε αυτό το επιχειρηματικό meeting στο Hilton ως συνέχεια εκείνου του δείπνου στην Ουάσιγκτον της 9ης Μαρτίου(010)   ακούει στο όνομα  Gregory Maniatis.