Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΚΤ αγόρασε το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας!


Των Matthew Brown και Anchalee Worrachate (Bloomberg)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε σήμερα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τρεις ειδικούς χρηματιστές που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τις συναλλαγές.
Η ΕΚΤ αγόρασε το ιρλανδικό χρέος σε κρατικά ομόλογα που λήγουν μεταξύ 2011 και 2020, δήλωσε ένας από τους χρηματιστές, που τελεί υπό ανωνυμία, λόγω του ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινωνήσαμε μαζί.... του τηλεφωνικά στη Φρανκφούρτη.
Ο Αxel Weber, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και πρόεδρος της Bundesbank της Γερμανίας, δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι "οι αγορές κινητών αξιών από την ΕΚΤ θα πρέπει πλέον σταδιακά να καταργηθούν σε μόνιμη βάση". Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet αντέτεινε ότι η "συντριπτική πλειοψηφία" των φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ η Αυστριακή Ewald Nowotny επίσης απέρριψε το αίτημα του Weber.
Οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφέρουν από τις λεγόμενες τακτικές ποσοτικής ελάφρυνσης χρέους που ακολουθεί η αμερικανική Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας, διότι η ΕΚΤ απορροφά τη ρευστότητα που δημιουργείται από τις αγορές, δηλαδή το καθαρό αποτέλεσμα στην προσφορά χρήματος είναι ουδέτερο. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί κυρίως στη μείωση της αστάθειας στην αγορά. Δεν έγινε καμμία αγορά ομολόγου μέσα στο δεκαπενθήμερο που έληξε στις 22 Οκτωβρίου, αναφέρει η ΕΚΤ σε δήλωσή της στις 25 Οκτωβρίου.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα στις 10 Μαΐου, αποβλέποντας στην σταθεροποίηση των αγορών που κλυδωνίστηκαν από το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας. Οι αγορές πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της προώθησης σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο είχε την διάσωση του ευρώ, το οποίο έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας στις 7 Ιουνίου, αφού η παρ' ολίγον χρεωκοπία της Ελλάδας ενέτεινε την ανησυχία ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.