Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Χέρμαν Βαν Ρομπάι: Να μην χαθεί η ευκαιρία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα τηςονομασίας της ΠΓΔΜ


Να μην χαθεί η ευκαιρία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, κάτι το οποίο θα επιτρέψει να ανοίξει η ευρωπαϊκή πόρτα για την ΠΓΔΜ, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.Ο Βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της.... ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν αναμειγνύεται στη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχει για τη χώρα η ένταξη της στην ΕΕ, για την οποία είπε ότι θα αποτελέσει «άγκυρα» για την πολυεθνοτική της κοινωνία.
Αγγελιοφόρος
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου επεσήμανε ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα που πετυχαίνει η κάθε υποψήφια χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ΠΓΔΜ αποτελούν η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Ρομπάι στα Σκόπια αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι υποστήριξης για την ένταξη στην ΕΕ της ΠΓΔΜ, καθώς και για τη συνέχιση της διαδικασίας της διεύρυνσης. Ο ίδιος παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του παραμένει προσηλωμένη σε δύο κατευθύνσεις που σχετίζονται με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ταυτόχρονα με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ο Βαν Ρομπάι συναντήθηκε στα Σκόπια και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Τα Σκόπια αποτέλεσαν τον δεύτερο σταθμό της μίνι περιοδείας του κ.Ρομπάι σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το πρωί επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο ενώ αύριο θα επισκεφθεί την Αλβανία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.