Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τετ-α-τετ στον Αστέρα για το Αιγαίο



Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τις εκκρεμότητες στο Αιγαίο έως τα τέλη Δεκεμβρίου σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Recep Tayip Erdogan και του υπουργού Εξωτερικών, Ahmet Davutoglu, στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση των δύο ανδρών από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες διάσκεψης, με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο».


Ο κ. Erdogan παρακάθεται το βράδυ της Πέμπτης σε ιδιωτικό δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του και αναμένεται να συζητήσουν πάνω σε διμερή και διεθνή θέματα, συζητήσεις που θεωρούνται συνέχεια των εργασιών του ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας.

Στην κορυφή της ατζέντας των δύο ηγετών παραμένει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της δημιουργίας κυρίαρχων ζωνών στο Αιγαίο. Εξάλλου, μείζον θέμα είναι και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, με τις δύο πλευρές να αναζητούν τρόπους κατευνασμού της έντασης στο Αρχιπέλαγος.

Οι κκ. Παπανδρέου και Erdogan θα θέσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τις διμερείς συναντήσεις των επιτροπών και των εκατέρωθεν εμπειρογνωμόνων έως τα τέλη Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ο κ. Erdogan αντιμετωπίζει εθνικές εκλογές μέσα στο 2011, οπότε ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Παράλληλα, αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα «χαμηλής» πολιτικής, δηλαδή ζητήματα συνεργασίας στην οικονομία, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τις μεταφορές, με ιδιαίτερη έμφαση στο παραμεθόριο εμπόριο και στον παραμεθόριο τουρισμό.

Επιπλέον, οι κκ. Erdogan και Παπανδρέου θα ασχοληθούν και με το ζήτημα της Σχολής της Χάλκης και των λεπτομερειών που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Απών ο Netanyahu

Απέτυχε η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να φέρουν τους κκ. Erdogan και Netanyahu σε διάλογο στην Αθήνα στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή.

Η σκληρή στάση του Tayip Erdogan, ο οποίος αρνήθηκε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και η εξίσου αρνητική τοποθέτηση του κ. Netanyahu δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην ελληνική διπλωματία.

zougla.gr