Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

«Ιερά Εξέταση» για τα σχολικά βιβλία


Τη συγκρότηση επιτροπών που θα μελετήσουν τα σχολικά βιβλία των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών αποφάσισε χθες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, πρότεινε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει τα βιβλία, καθώς, σύμφωνα με τους αρχιερείς........

προωθούν την αποχριστιανοποίηση της παιδείας! Το θέμα έθεσε πρώτος ένας καλός φίλος του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν μέτρα.

Γρήγορα το αίτημα υποστηρίχθηκε από τους Μητροπολίτες Καισαριανής κ. Δανιήλ, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο και Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο. «Ολα όσα συμβαίνουνείναι διότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης. Η οποία ηθική κρίση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει παιδεία» είπε ο κ. Γερμανός και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση γκρεμίζει το υπόβαθρο της παιδείας, διότι δεν έχει μέσα τα Θρησκευτικά και την Ιστορία της πατρίδας μας». Ο Μητροπολίτης Καισαριανής από την πλευρά του παρουσίασε αποσπάσματα βιβλίων των Νέων Ελληνικών που διδάσκονται στα δημοτικά σχολεία και τα οποία, όπως υποστήριξε, απαξιώνουν την Εκκλησία, τον κλήρο και τον ρόλο που διαδραμάτισε σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπών και την αποστολή εγγράφου διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Προηγουμένως ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τα βέλη αρχιερέων, οι οποίοι αποτελούσαν την πτέρυγα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας επί Μακαριστού Χριστόδουλου, με αφορμή σειρά διοικητικών αλλαγών που προωθεί στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου. «Εάν επιθυμείτε να καταργήσετε το έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τότε να μας το πείτε να ξέρει ο καθένας μας τι γίνεται» είπε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, ο οποίος αρνήθηκε την κατάργηση των επιτροπών που είχε δημιουργήσει ο Χριστόδουλος και ζητούσε ο κ. Ιερώνυμος. Οι θέσεις του κ. Δανιήλ, στενού συνεργάτη του μακαριστού Χριστοδούλου αλλά και υποστηρικτή της εκλογής του κ. Ιερωνύμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, προκάλεσαν την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου. 
«Τίμησα και τιμώ τον προκάτοχό μου και το έργο του. Δεν δέχομαι αυτά που λέτε. Να προσέχετε πώς εκφράζεστε» ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος κάλεσε τον Μητροπολίτη Καισαριανής να ανακαλέσει- κάτι που πάντως δεν συνέβη. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν τον λόγο έλαβε ο επίσης συνεργάτης του Χριστοδούλου Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος δήλωσε ότι οι αρχιερείς δεν μπορούν να σιωπούν: «Τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι πιστοί περιμένουν έναν λόγο από εμάς» είπε ο κ. Παύλος. 
Οι τοποθετήσεις αυτές άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» και τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, ο οποίος θεωρεί ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του Αρχιεπισκόπου. «Ο λαός όπου πάω μου ζητάει να μιλάω για τα εθνικά θέματα. Και στη Βόρειο Ελλάδα έχουμε μια άλλη ευαισθησία» δήλωσε ο κ. Ανθιμος, για να του απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος ότι «έχω διαφορετική γνώμη. Πιστεύω ότι ο άμβωνας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικολογία. Και εγώ είμαι ευαισθητοποιημένος» . 


http://greeknation.blogspot.com/2010/10/blog-post_835.html