Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Φουντώνει η κόντρα κυβέρνησης – εκκλησίας για την "Κάρτα του Πολίτη" και τα σχολικά βιβλία


Κόντρα με την κυβέρνηση ξεσπά στην εκκλησία με πολλούς ιεράρχες να διαμαρτύρονται ανοικτά για απόπειρα αποχριστιανοποίησης των σχολικών βιβλίων , ενώ δεν λείπουν και ιεράρχες, όπως ο Μεσογαίας Νικόλαος που αφορίζουν ΑΜΚΑ αλλά και την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη. Το θέμα είναι τελικά αν οι...... μητροπολίτες θα αποφασίσουν ανοικτά να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους προς την κα Διαμαντοπούλου με ανακοινωθέν της ιεραρχίας ή αν θα ακολουθήσουν την πεπατημένη γραφειοκρατική οδό που ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δηλαδή την ανταλλαγή επιστολών της αρμόδια συνοδικής επιτροπής με το υπουργείο παιδείας.
«Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε ότι υποστηρίζετε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση» φέρεται να είπε την Πέμπτη (07/10) απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος. «Δεν κινδυνεύω, μην έχετε αγωνία» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας εμμέσως στον Φθιώτιδος Νικόλαο. «Άλλο το ενδιαφέρον για τον πολίτη και άλλο για την πολιτική, τα κόμματα και τους πολιτικούς. Εγώ τηρώ μια στάση τέτοια που να μην εξωθώ τα πράγματα στα άκρα. Και ίσως να ήταν διαφορετικά αν δεν είχα αυτή την επικοινωνία που έχω με ηγεσία της Πολιτείας» φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Τα ζητήματα που θέτουν οι μητροπολίτες είναι ότι τομάθημα των θρησκευτικών και της ιστορίας στη Β και Γ λυκείουέχει μετατραπεί σε προαιρετικό και έχει αποδυναμωθεί, ενώ από την ιστορία αφαιρούνται τα κεφάλαια που αφορούν το Βυζάντιο και την επανάσταση του 1821 σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδια επιτροπής του υπουργείου.
Παράλληλα, o μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, κατήγγειλε ότι υπάρχει αναφορά κατά του κλήρου σε κείμενο που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της νεοελληνική λογοτεχνίας της Α ' Γυμνασίου. Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, δήλωσε ότι αν όντως υπάρχει αυτή η αναφορά σε σχολικό βιβλίο είναι απαράδεκτη και θα πρέπει η εκκλησία να αντιδράσει. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μάλιστα εξέφρασε την διαφωνία του για την μετατροπή των μαθημάτων θρησκευτικών και Ιστορίας σε προαιρετικά στη Β και Γ λυκείου. Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε όλες οι παρατηρήσεις ιεραρχών να καταγραφούν και να τεθούν στο υπουργείο από την αρμόδια επιτροπή. Όμως τότε προστέθηκε και μια άλλη φωνή διαμαρτυρίας στην κυβερνητική πολιτική που αν και δεν είχε σημείο αναφοράς στα σχολικά εγχειρίδια , είχε σημείο την αποχριστιανοποίηση του έθνους. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος χαρακτήρισε ξενόφερτα πράγματα το ΑΜΚΑ, την κάρτα πολίτη και το γάμο ομοφυλοφίλων, που απειλούν την Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.


Η υπουργός παιδείας
Σε ερώτηση σχετικά με την επιτροπή Ιεραρχών που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία, η υπουργός παιδείας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, έστειλε σαφές μήνυμα στους μητροπολίτες : ''Τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το Υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο΄΄.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε : ΄΄Η Εκκλησία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και νιώθει υπεύθυνη για αυτά που συμβαίνουν γύρω της. Άρα έχει και το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει όπου νομίζει ότι μπορεί να συμβάλει με τη δική της θέση.'' Πάντως το υπουργείο παιδείας σε ανακοίνωση διευκρίνισε ότι η πρόταση για να γίνει προαιρετικό το μάθημα της ιστορίας στη Β και Γ λύκειο δεν έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο παιδείας και τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στον εθνικό διάλογο για την παιδεία.


 http://greeknation.blogspot.com/2010/10/blog-post_4812.html