Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Δικαστές και δικηγόροι καταγγέλουν το μνημόνιο



Σφοδρή κριτική στο Μνημόνιο άσκησαν δικαστές και δικηγόροι κατά τη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής για τον εορτασμό της επετείου καθιερώσεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ως πολιούχου των Αθηνών και προστάτη των δικαστών.
Τις ενστάσεις του για το Μνημόνιο εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, σημειώνοντας ότι το φορτίο για τους Έλληνες θα είναι βαρύ για τα επόμενα 50 χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι το Μνημόνιο προβλέπει πως εάν υπάρξει......
διαφορά δανειολήπτη και δανειστή αυτή θα επιλυθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά βάσει του αγγλικού δικαίου. Όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός, σε αυτό προβλέπεται και αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό αντιτίθεται στη δανειακή σύμβαση του1898 που προέβλεπε ότι οι διαφορές θα επιλύονται από τη Διαιτησία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην χρηματοοικονομική κρίση, οι συνέπιες της οποίας «επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον ελληνικό λαό».
Υποστήριξε δε, ότι υπάρχει «και κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και την ικανότητα του να αντιμετώπιση τα συσσωρευμένα προβλήματα».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «διαχρονικά η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως φτωχό συγγενή και διαθέτει ψίχουλα για τη Δικαιοσύνη, ενώ απλόχερα αντιμετωπίζει τις άλλες δύο λειτουργίες του κράτους».
Ο κ. Αθανάσιου αναφέρθηκε και στα οργανικά κενά των δικαστηρίων αλλά και στο χρόνο προσδιορισμού των υποθέσεων. Όπως τόνισε τα κενά στα Πρωτοδικεία και τις Εισαγγελίες ανέρχονται σε 95 και γίνεται διαγωνισμός για την πλήρωση 55 θέσεων, ενώ στα Διοικητικά Δικαστήρια τα κενά ανέρχονται σε 45 και ο διαγωνισμός που θα γίνει θα καλύψει 25 θέσεις. Στα Ειρηνοδικεία οι κενές θέσεις είναι 103, αλλά θα χρειαστούν και άλλοι 80 Ειρηνοδίκες μετά την νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων προς τις Τράπεζες.
Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι προσδιορισμοί στα Πρωτοδικεία γίνονται από το τέλος του 2011 έως και το 2013, ενώ στα Εφετεία κατά μέσο όρο οι υποθέσεις προσδιορίζονται για τις αρχές του 2012.

Κατά κυβερνήσεων
Τα πυρά στράφηκαν επίσης κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων, εξωθεσμικών παραγόντων οικονομικά ισχυρών και όσων ΜΜΕ προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη.

Ο Χ. Αθανασίου επέκρινε δριμύτατα «εξέχοντες πολιτικούς που για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αποκτήματά τους, καταφεύγουν σε εξώφθαλμα δημόσια ψεύδη, που υποτιμούν τη νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου».
Ο πρόεδρος ΕΔΕ ζήτησε αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει αδικήματα πριν καλά-καλά αποκαλυφθούν, τόνισε τον ρόλο της δικαιοσύνης για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά πρότεινε σύσταση με φειδώ εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών της Βουλής, για να μην ευτελίζονται οι θεσμοί στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης...
Για τις εφιαλτικές καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη ανέφερε ότι οι πολιτικές υποθέσεις προσδιορίζονται στα Πρωτοδικεία το 2011 - 13, στα Εφετεία το 2012, στα ποινικά δικαστήρια στο όριο παραγραφής και στα διοικητικά δικαστήρια μετά 5 χρόνια με 16.000 καθαρόγραφες αποφάσεις. Υπάρχουν 95 κενές θέσεις σε Πρωτοδικεία, εισαγγελίες, άλλες 45 στα διοικητικά και 103 στα ειρηνοδικεία, ενώ στις γραμματείες υπάρχουν κενά δικαστικών υπαλλήλων 25% στα πολιτικά και 35% στα διοικητικά δικαστήρια.
Για αιτήματα πολιτών να δοθούν λύσεις με δικαστικές αποφάσεις σε κοινωνικά προβλήματα, τόνισε ότι ο δικαστής δεν νομοθετεί ούτε κάνει πολιτική, αλλά ερμηνεύει νόμους και απονέμει δικαιοσύνη ανεξαρτήτως συνεπειών. Γιατί ο δικαστής δεν μετράει το κόστος όταν αποφασίζει. Ας το υπολογίσει ο νομοθέτης όταν νομοθετεί...
Αναβολή
Σε αναβολή οδηγείται η δίκη για το Μνημόνιο που επρόκειτο να γίνει στις 8 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αιτία της αναβολής είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- το γεγονός ότι δεν έχουν σταλεί από το δημόσιο στο δικαστήριο διάφορα κρίσιμα έγγραφα, με συνέπεια να μη μπορεί να προετοιμάσει την εισήγησή της η σύμβουλος Επικρατείας Ειρ. Σαρπ. Η υπόθεση αναμένεται να προσδιοριστεί ξανά σε σύντομη δικάσιμο.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η κριτική του προέδρου ΕΔΕ Χ. Αθανασίου που επανέλαβε δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι «χρέος και έλλειμμα ήταν προσχήματα και ο πραγματικός στόχος ήταν οι μεταρρυθμίσεις σε εργασιακό, ασφαλιστικό». Διαμαρτυρήθηκε έντονα για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ διερωτώμενος γιατί δεν εντάχθηκαν και οι υπουργοί και βουλευτές.
http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/blog-post_15.html