Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ 5 ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ


ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕ σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στη Ρηγίλλης το κλίμα πανικού και σύγχυσης που επικρατεί εν όψει εκλογών στην κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείουν –έπειτα από μια βαριά ήττα– ο Γ. Παπανδρέου, σε μια… κίνηση απελπισίας, να....
προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κι αυτό προσπαθώντας να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο θα έχει περιέλθει και ταυτόχρονα να καταστήσει τα άλλα κόμματα συνυπεύθυνα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τους προσεχείς
μήνες.
Το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί σε συσκέψεις υπό τον Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στο ενδεχόμενο αυτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απάντηση στην πρόταση του πρωθυπουργού δεν μπορεί και δεν θα είναι «a priori» αρνητική, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κατηγορηθεί ο κ. Σαμαράς ότι αρνείται να συμβάλει στην προσπάθεια να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Σε ανύποπτο χρόνο, άλλωστε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε σημειώσει ότι «αν πρόκειται για τη σωτηρία της χώρας δεν πρόκειται να πούμε όχι».
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο του διαλόγου με τον Γ. Παπανδρέου θα καταθέσει συγκεκριμένες δεσμευτικές προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση συνεργασίας. Προτάσεις που εκ πρώτης όψεως είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να αποδεχθεί ο πρωθυπουργός, καθώς θα υποχρεωθεί να εκχωρήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση σημαντικούς τομείς της κυβερνητικής εξουσίας.
Με βάση τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει απαρέγκλιτα αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και υλοποίηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας με ταυτόχρονη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από στέλεχός της. Που σημαίνει τέλος στις περικοπές μισθών-συντάξεων, καθώς και στην επιβολή νέων φόρων που έχουν οδηγήσει σε δυσχερή θέση μεγάλα στρώματα της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα θα απαιτήσει την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει εξαγγείλει, την άλλη δηλαδή γραμμή από αυτήν του Μνημονίου. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει να «παγώσουν» όλες οι εν εξελίξει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό.
Κατ’ επανάληψη άλλωστε τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι είναι λάθος να διαπραγματεύεται στα εθνικά θέματα σε μια περίοδο που η χώρα λόγω οικονομικής κρίσης βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Ακόμη θα θέσει ως όρο την κατάργηση του νόμου για τους μετανάστες, τον οποίο κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει η ΝΔ και έχει δεσμευτεί ότι ερχόμενη στην εξουσία θα τον ακυρώσει.
Τέλος, θα ζητήσει να επανέλθει ο όρος «Εθνικής» στην ονομασία του υπουργείου Παιδείας και να είναι αυτός ο άξονας της παιδείας που θα παρέχεται στις νέες γενιές.


http://filologos10.wordpress.com/2010/10/25/οι-5-οροι-του-σαμαρα/