Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Υποδοχή απελευθερωτή ΓΑΠ από Τουρκοκύπριους! Για να μην ξεχνιόμαστε...


Περίπου ως απελευθερωτή υποδέχτηκαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο «Λήδρα Πάλας» στη νεκρή ζώνη και αντάλλαξαν μαζί του απόψεις για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την Ε.Ε., τις εκλογές και, βέβαια, το Κυπριακό.

Μιλώντας σε εκπροσώπους 47 μη κυβερνητικών οργανώσεων και πέντε φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, που συμμετείχαν στις..... μαζικές εξεγέρσεις του περασμένου χρόνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα λυθεί πριν από την 1η Μαΐου.

Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν τον Παπανδρέου αρχιτέκτονα της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της στρατηγικής για λύση του Κυπριακού, διά της ένταξης στην Ε.Ε.

«Απαγορευμένη»
Η πιο συγκινητική παρέμβαση στη συγκέντρωση έγινε σε άπταιστη ελληνική από τον ηθοποιό Γκιουζέλ Κιοσίογλου: «Δώσατε την ευκαιρία στα παιδιά και στα εγγόνια μου να μη συμμετέχουν σε στρατιωτικές αναμετρήσεις. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».
Ο κ. Κιοσίογλου περιέγραψε την εμπειρία του για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που είχαν αντιμετωπίσει πριν από 16 χρόνια όταν μαζί με το Σατιρικό Θέατρο ανέβασαν στη Λευκωσία την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. «Εκείνη την εποχή η λέξη ειρήνη ήταν απαγορευμένη», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την προσδοκία ότι το Κυπριακό θα λυθεί πριν από την 1η Μαΐου και πρότεινε η ολυμπιακή φλόγα, που προβλέπεται να περάσει από την Κύπρο, να καλύψει ολόκληρο το νησί, «για να γίνει πιο δυνατό το φως της ελπίδας στην άκρη του τούνελ».
Ευχές νίκης
Οι Τουρκοκύπριοι τού ευχήθηκαν να κερδίσει τις εκλογές και να εργαστεί στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας. «Ως νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, θα καλέσω σε συνάντηση τον κ. Ερντογάν για να συζητήσουμε τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών και την αξιοποίηση των κονδυλίων στην Παιδεία και τον Πολιτισμό».
Ο κ. Παπανδρέου είπε πως η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων όπως το Μεσανατολικό, το πρόβλημα του Καυκάσου, η επίτευξη σταθερότητας στα Βαλκάνια και ο διάλογος της Δύσης με το μουσουλμανικό κόσμο. Παράλληλα, πρόσθεσε, με τη διαδικασία αυτή θα βοηθηθεί και η Τουρκία για να έχει μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση Τουρκοκύπριου για το ρόλο που διεκδικεί στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός ως μέρος της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, είπε πως «ο στρατός πρέπει να καταλάβει ότι η ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και των Τουρκοκυπρίων είναι το ευρωπαϊκό μέλλον».

Με Παπαδόπουλο
Προηγουμένως ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο με τον οποίο συζήτησε τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου είπε πως είχε προχθές τηλεφωνική επικοινωνία με το γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος του ζήτησε να έχουν επικοινωνία σε τακτά διαστήματα. «Η αίσθησή μου είναι ότι πράγματι από πλευράς ΟΗΕ έχουν κάθε διάθεση να συμβάλουν σε μια λύση, ο γ.γ. να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο», είπε χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός «ότι πια η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης της διεθνούς κοινότητας».
«Η ένταξη στην Ε.Ε.», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έχει ανατρέψει μια κατάσταση τριάντα ετών και επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση βιώσιμη, δίκαιη και που θα συνάδει όχι μόνο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Το Κυπριακό συζήτησε ο κ. Παπανδρέου και με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τον ευχαρίστησε «για όσα έκανε για την Κύπρο», λέγοντας πως «ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είχε πάντοτε ψηλά στην ημερήσια διάταξη το Κυπριακό».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2004

http://dexiextrem.blogspot.com/2010/09/blog-post_5257.html