Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΑ.....ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ....ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ !!!


Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Επικίνδυνη σύγκρουση συμφερόντων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Αρχής...

Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, αρμόδια μεταξύ άλλων για τις γνωμοδοτήσεις επί των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων) καταγγέλλει ο Γάλλος Πράσινος ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ, αποκαλύπτοντας ότι η πρόεδρος του.......

διοικητικού συμβουλίου της EFSA, Ντιάνα Μπανάτι, είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας ένωσης-λόμπι όπου μετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και γνωστός ακτιβιστής Ζοζέ Μποβέ αποκάλυψε ότι η πρόεδρος της EFSA, Ντιάνα Μπανάτι, είναι και μέλος του Δ.Σ. του International Life Science Institute, του λόμπι των μεγαλύτερων εταιρειών τροφίμων και γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (φωτ. Ass. Press)

Πρόκειται για το International Life Science Institute (ILSI), το οποίο ιδρύθηκε το 1978 στις ΗΠΑ, χρηματοδοτείται από κυβερνήσεις, ιδρύματα και κυρίως τη βιομηχανία τροφίμων, προβάλλει ως στόχο του «τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και ευημερίας μέσω της συγκέντρωσης επιστημόνων του πανεπιστημίου, της κυβέρνησης και της βιομηχανίας σε ένα ουδέτερο φόρουμ», αλλά λειτουργεί ουσιαστικά ως λόμπι που προσπαθεί να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις. Στο ILSI μετέχουν πάνω από 400 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτεροι όμιλοι τροφίμων, όπως οι Krafts Foods, Nestle και Danone, αλλά και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών, όπως οι Monsanto, BASF, Bayer και Syngenta.
Ο Ζ. Μποβέ καταγγέλλει ότι η κ. Μπανάτι απέκρυψε την ακριβή φύση της σχέσης της με το ILSI -στην καθιερωμένη δήλωση περί ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων είχε πει μόνο ότι ανήκει στην επιστημονική επιτροπή του ILSI Ευρώπης, αλλά όχι ότι ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο του ινστιτούτου- και ζητεί την παραίτησή της, καθώς και τη ριζική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.