Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να λύσει τα προβλήματα στο Αιγαίο....


undefined
Προσφωνώντας τη γενική συνέλευση των Ην. Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να επιλύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα κοινά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των δυο χωρών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο»...

Ο κ. Γκιούλ, η χώρα του οποίου........ προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, χαρακτήρισε το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς στη διάρκειά της εγκαινιάσθηκε το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που ανοίγει, όπως είπε, τον δρόμο για μια δεδομένη και θεσμικά κατοχυρωμένη πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών και γεννά ελπίδες για το μέλλον.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' αόριστον και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης λύσης έως το τέλος του έτους, επικαλούμενος και σχετική προτροπή του ίδιου του ΓΓ των Ην. Εθνών.
Επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν τη βούλησή τους να συμφωνήσουν όταν αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν το 2004 και υποστήριξε ότι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες από τη διαιώνιση του προβλήματος, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να τερματιστεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων που, όπως είπε, θα επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή κοινότητα.


http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_5265.html