Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες προσφυγές κατά του μνημονίου


Νέες προσφυγές κατά του μνημονίου κατατέθηκε την Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τους Συλλόγους Συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας, του ΗΣΑΠ και της ΔΕΗ και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. 

 

Στις αιτήσεις τους αναφέρουν ότι οι περικοπές αποδοχών και συντάξεων είναι αντισυνταγματικές και παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).


Επίσης, είναι αντίθετες σε αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ παραβιάζουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα και Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Επιπρόσθετα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αναφέρει στις αιτήσεις της:

"Η αμοιβή και η σύνταξη είναι κεκτημένα δικαιώματα όλων των πολιτών αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

"Οι περικοπές αυτές θίγουν ευθέως συνταγματικά κατοχυρωμένες θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου και έχουν ως επακόλουθο την περιέλευση των ατόμων με αναπηρίες σε οικονομική δυσπραγία, με τρόπο απαράδεκτο άδικο και αντιβαίνοντα σε στοιχειώδεις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας της ισονομίας και της ισοπολιτείας".