Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα Παπανδρέου:«θα υπάρχει μία ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές».


Ηχηρό μήνυμα Γ. Παπανδρέου για την επόμενη ημέρα στις τράπεζες, εκφράζοντας την προσδοκία του ότι θα μείνει μόνο μία κρατική τράπεζα και δύο έως τρεις ιδιωτικές. Με τις δηλώσεις αυτές από τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός υποδηλώνει με απόλυτη σαφήνεια τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον ....

κλάδο και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες πριν παραδοθούν από τους συμβούλους οι προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των κρατικών συμμετοχών στον τραπεζικό τομέα, αλλά και την γενικότερη αναδιάρθρωση του κλάδου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση «πόσες θα τράπεζες θα θέλατε ιδανικά», απάντησε «προσδοκώ πως θα υπάρχει μία ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές». Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των τραπεζιτών λέγοντας «αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε». Αναφερόμενος στον κλάδο και το πόσο ισχυρός είναι εν μέσω κρίσης της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε πως «διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι εγγενώς υγιές.
Τοξικά προϊόντα

Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδος, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στις τράπεζες». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή, «αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη την ΝΑ Ευρώπη πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε επομένως και ένα ισχυρό τραπεζικό τομέα».
Στη συνέντευξή του στο Reuters ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός για τον προσδιορισμό του χρόνου που γίνει κάτι τέτοιο, «δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι μπορεί και να διαψευσθώ», άφησε όμως με σαφήνεια να εννοηθεί πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2011.
Αγορές
Ήταν όμως σαφής, πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, θα πρέπει να συνοδεύεται και με την παροχή εγγυήσεων, πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει επιτυχία «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε χωρίς να προεξοφλούμε τη θετική αντίδραση των αγορών». Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε και μία νότα αισιοδοξίας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ κάλεσε τους ξένους να επενδύσουν στη χώρα τονίζοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή «επιδιώκουμε τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις», ενώ σημείωσε ότι «προκειμένου η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός, η πράσινη ανάπτυξη, η πράσινη ενέργεια, η ναυτιλία, η γεωργία και η μεσογειακή διατροφή» .
Σκανδαλίδης Κώστας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Νέα διάσταση στον υπό διαμόρφωση τραπεζικό χάρτη έδωσε χθες με δηλώσεις του υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι «η τρόικα μας ζήτησε να κλείσουμε την Αγροτική Τράπεζα» και αυτό διότι, όπως τόνισε, «η τρόικα θεωρεί πως νοθεύεται ο ανταγωνισμός.
Ο υπουργός τόνισε, πως «δίνουμε μία μάχη μαζί με τη διοίκηση της ΑΤΕ, προκειμένου να συντηρήσουμε τον αιμοδότη της αγροτιάς και να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο».
Όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, υπάρχει σχέδιο για επέκταση των δραστηριοτήτων της τράπεζας που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της, το οποίο όμως θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της ΑΤΕ.
.imerisia



http://ksipnistere.blogspot.com/2010/09/blog-post_3734.html