Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Προαναγγέλουν υποχωρήσεις και επώδυνους συμβιβασμούς σε ελληνοτουρκικά και κυπριακό


  • «Ψευδή ταμπού» οι ελληνικές θέσεις για τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα κ.ά.!
  • Φτιάχνουν το κλίμα για να μην υπάρξουν αντιδράσεις
Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι... προειδοποιητικές βολές γύρω από τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό με δημοσιεύματα που όλα καταλήγουν ότι είναι η ώρα για «επώδυνους συμβιβασμούς και «καιρός να λεχθούν αλήθειες και να σπάσουν μερικά ψευδή ταμπού» (!) και σ’ αυτό...... συμφωνεί «η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών κ.ά.» (ονόματα δεν έχουν;), όπως έγραφαν την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή» ο Αθαν. Έλλις και ο Αλέξης Παπαχελάς.
Και αυτές οι... διερευνητικές βολές έχουν προφανώς στόχο τη δημιουργία του «κατάλληλου κλίματος», τώρα που «τελειώνει ο υστερικός λαϊκισμός της μεταπολίτευσης» και τόσα χρόνια «ο φόβος της ρετσινιάς περί προδοσίας έχει εμποδίσει οποιαδήποτε λογική συζήτηση για την εξωτερική μας πολιτική». Ποιες είναι αυτές οι «αλήθειες» που πρέπει να ειπωθούν; Ο Αλέξης Παπαχελάς εξηγεί:
«Το αν μπορείς να έχεις διαφορετικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, αν το FIR είναι ζωτικός εθνικός χώρος ή διεθνής χώρος που η διεθνής κοινότητα έχει αναθέσει στην Ελλάδα να επιτηρεί, αν οι αποφάσεις για την υφαλοκρηπίδα λαμβάνονται με βάση την αρχή της αναλογικότητας κ.λπ., κ.λπ.».
Δηλαδή για όλα αυτά φταίει η Ελλάδα. Λέξη για τις προκλήσεις της Τουρκίας, για το «casus belli», ότι αμφισβητούν την κυριαρχία μας σε εκατοντάδες βραχονησίδες του Αιγαίου, ότι τρομοκρατούν κάθε μέρα το Αγαθονήσι. Ο γείτονας λειτουργεί νόμιμα. Εμείς είμαστε τα κακά παιδιά, που αρνούμαστε και επιμένουμε σε «ψευδή ταμπού»!
Στη Θράκη η μουσουλμανική μειονότητα έχει εκτιναχθεί σε 120.000 άτομα από 60.000 που ήταν, ενώ η ελληνική ομογένεια έχει συρρικνωθεί από τις 300.000 σε μόλις 2.000... Μιλιά και για την Ίμβρο και την Τένεδο όπου ανάγκασαν σε φυγή τους Έλληνες και έχουν αρπαγεί οι περιουσίες τους...
Ταμπού λοιπόν και ψεύτικες αλήθειες όλες οι ελληνικές θέσεις, «υστερικοί λαϊκισμοί» οι αντιδράσεις, η άρνηση να συρθούμε στις τουρκικές επεκτατικές απαιτήσεις, να δεχθούμε έναν «επώδυνο συμβιβασμό» στο Κυπριακό, όπως προαναγγέλλει ο Αθαν. Έλλις ότι θα στηρίξει το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σ’ αυτήν τη βολιδοσκόπηση αντιδράσεων «κουμπώνει» και το «ιστορικό γεγονός» της χάρης που μας έκανε ο Ερντογάν και έδωσε άδεια να γίνει λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και προς τα έξω πέρασε σαν χειρονομία καλής θέλησης του τούρκου πρωθυπουργού για εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά και τα όσα δημόσια ειπώθηκαν από τον έλληνα πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό ομόλογό του περί «ασφάλειας στην περιοχή».
Όλα αυτά που ξαφνικά άρχισαν να βγαίνουν στον αέρα μάς επιτρέπουν να πούμε ότι «κάτι μαγειρεύεται». Τώρα ως προς το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, το μόνο άγνωστο είναι το ύψος του λογαριασμού...
Σίγουρο είναι –έστω για να μη μας πουν κακόπιστους– ότι ο πληρωτής θα είναι, όπως πάντα, η Ελλάδα...
Ευτύχημα θα είναι να μας διαψεύσουν...