Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του «Καλλικράτη»


Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός, αντίθετος στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») ζητά με προσφυγή του στο ΣτΕ ο Δήμος Σοχού και 18 κάτοικοι του δήμου. Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νόμο ο Δήμος ...

...Σοχού καταργείται και ενσωματώνεται στο Δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους Δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.

Ο Δήμος Σοχού υποστηρίζει ότι ο Ν. 3852/2010 είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, καθώς οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των δήμων ανά την Ελλάδα έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων.

Με τον τρόπο αυτό όμως, υποστηρίζει ο δήμος, δεν έχουν την δυνατότητα οι θιγόμενοι δήμοι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο Ν. 3852/2010 δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείς, παρά μόνο αποφάσεις (υπουργικές, νομαρχιακές, κ.λ.π.) που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του εν λόγω νόμου.

Παράλληλα, ο «Καλλικράτης» σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δήμου Σοχού, είναι αντίθετος και στο άρθρο 102 του Συντάγματος που προστατεύει και καθορίζει την διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, σύμφωνα με την προσφυγή, ο Ν. 3852/2010 είναι αντίθετος και στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λισσαβόνας οι οποίες προστατεύουν τις ορεινές περιοχές από την ερήμωση και τη φτώχεια, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξή τους πηγή αυτοδιοίκηση.

ΑΠΟ aigaio blogspot

post from: SKEFTOMASTEELLHNIKA.GR: Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του «Καλλικράτη» http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/08/blog-post_5360.html#ixzz0vVvCKTHl
Under Creative Commons License: Attribution