Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Η κυβέρνηση και τα αφεντικά της ελπίζουν σε απάθεια και πολιτική αδιαφορία των Ελλήνων


  • Μετά την οργή και τις κινητοποιήσεις ενδέχεται να επέλθει απάθεια και στασιμότητα; Η απροθυμία συμμετοχής σε κινητοποιήσεις, η μη προσέλευση στις κάλπες εκτιμάται από την γερμανική έκδοση των Financial Times σαν κακός οιωνός
  • Η μη εκτόνωση των πολιτών σημαίνει μεγάλα προβλήματα για τους "διαμορφωτές της κοινής γνώμης" και μη προβλέψιμη χρονικά έκρηξη που θα διαλύσει την ψευδοκυβέρνηση Παπανδρέου

«Τα Πάθη των Ελλήνων», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ για την Ελλάδα της κρίσης και την πορεία των μέτρων εξυγίανσης στη γερμανική έκδοση των Financial Times: «Κανείς δεν πρέπει να κάνει τόσο δραστικές περικοπές στην Ευρώπη, όσο οι Έλληνες. Οι συνέπειες για τους πολίτες είναι: μείωση του εισοδήματός τους και ακρίβεια. Ταυτόχρονα συρρικνώνονται οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις».
Θα έρθει όντως ένα καυτό φθινόπωρο;
«Το πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις υποδείξεις της τρόικας και απαιτεί την εφαρμογή του από τους Έλληνες πολίτες, πλήττει καίρια τα φτωχότερα στρώματα. Εδώ και καιρό όμως έχει αγγίξει και τα μεσαία στρώματα.
Κατά μέσον όρο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα πρέπει να αποδεχθούν τη μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Τα στοιχεία αυτά δεν τα δίνουν τα συνδικάτα, αλλά η Κομισιόν. Και προκύπτουν από τις περικοπές στους μισθούς ύψους 12% με 15% και από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 5,2%. Σαν να μην έφθαναν η ύφεση και οι περικοπές οι Έλληνες πρέπει τώρα να αντέξουν και την ακρίβεια. Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς. Και αυτό εν μέσω των θερινών διακοπών».
«Ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι καθόλου περίεργο φαινόμενο, διότι το πρόγραμμα εξυγίανσης αυξάνει τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι αγγίζουν το 4% του συνόλου των αυξήσεων στον τιμάριθμο. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμής έγινε στη βενζίνη, η οποία αυξήθηκε κατά 41%. Ποσοστό που δεν αυξάνει μόνον το κόστος των καυσίμων στα μέσα συγκοινωνίας, αλλά και τις διακοπές όσων τόλμησαν να πάρουν μαζί τους αυτοκίνητο.»
Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στην πρόσφατη απεργία των φορτηγατζήδων και στις επιπτώσεις της στον τουρισμό και καταλήγει:
«Η φετινή θερινή σεζόν φαίνεται ότι χάθηκε για τον τουριστικό κλάδο. Οι εκπρόσωποί του υπολογίζουν με 10% μείωση του τζίρου και γύρω στο 15% ανεργία στον κλάδο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τέτοιοι αριθμοί τροφοδοτούν τους φόβους ότι μετά τις θερινές διακοπές η Ελλάδα θα περάσει ένα καυτό φθινόπωρο. Και όμως ούτε αυτό είναι σίγουρο: διότι το πρόγραμμα εξυγίανσης εκτιμάται από την πλειονότητα των Ελλήνων ως άδικο, αλλά ταυτόχρονα και ως αναπότρεπτο. Έτσι πολλοί Έλληνες είναι επικριτικοί σε κινητοποιήσεις όπως η απεργία των ιδιοκτητών και οδηγών βυτιοφόρων καυσίμων τονίζοντας ότι πρόκειται απλώς για μια μικρή συντεχνία που είναι συνυπεύθυνη και για τη σημερινή οικονομική αθλιότητα της χώρας.
Όμως αυτή τη στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλάβει τους Έλληνες απάθεια, που είναι το ίδιο επικίνδυνη με τις μαζικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Αυτό θα ήταν μοιραίο, διότι η τομή, η νέα αρχή, η ανάκαμψη που θέλουν να προκαλέσουν οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να δρομολογηθεί με απαθείς πολίτες.
Επομένως δεν είναι καθόλου καλό σημάδι που μειώνεται συνεχώς ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται στις κάλπες ή που ψηφίζουν άκυρο. Από τις τελευταίες εκλογές, τον Οκτώβριο του 2009, αυξήθηκε το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ψηφίζουν από 8% σε πάνω από 30%.»


http://kostasxan.blogspot.com/2010/08/blog-post_996.html