Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Όταν ο ΠΑΟΚ γίνεται ... ΠΑΟ για να ικανοποιηθεί ο εθνικιστικός φανατισμός των Τούρκων





Χθες κατά τη διάρκεια του αγώνα Φενέρ Μπαχτσέ-ΠΑΟΚ, ο Τούρκος σκηνοθέτης αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν, κάτι πρωτάκουστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι που δεν χαρακτηρίζει ένα λαό που επιθυμεί να γίνει μέλος της μεγάλης οικογένειας της Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα στην ενημερωτική μπάρα που συνήθως τοποθετείται στις αναμεταδόσεις των αγώνων και η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα των ομάδων, την ώρα και το σκόρ, ο Τούρκος σκηνοθέτης αποφάσισε να παραποιήσει το όνομα του ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών) και να το μετατρέψει σε .
.. ΠΑΟ.

Ο λόγος για τον οποίο ο Τούρκος σκηνοθέτης έπραξε κάτι τέτοιο λέγεται, ότι ήταν επειδή δεν χώραγε το γράμμα "Κ" στο διαθέσιμο χώρο που υπήρχε στην μπάρα. Θα μας επιτραπεί να πιστέψουμε ότι ο λόγος για τον οποίο έγινε κάτι τόσο απαράδεκτο δεν ήταν επειδή δεν χωρούσε το γράμμα Κ", αλλά επειδή κάποιοι στην Τουρκία αρνούνται να δεχτούν την πραγματική ονομασία της πόλης που είναι "Κωνσταντινούπολη" ακόμα και στον τίτλο ενός αθλητικού συλλόγου.
Κάποιοι άνθρωποι στην Τουρκία σκέφτονται με τόσο μικρόψυχο και κακεντρεχή τρόπο που δεν μπορούν να δεχτούν ότι αυτό το όνομα το έφερε η Πόλη για 1600 περίπου χρόνια. Οι ίδιοι δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και οι απόγονοι τους που τιμούν αυτό το όνομα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ο πολιτικός συμβολισμός αυτής της κίνησης δηλ. της αφαίρεσης του γράμματος "Κ" από το όνομα της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα με την πράξη τους αυτή οι Τούρκοι αποδεικνύουν πόσο μετράνε για αυτούς τα ονόματα και οι συμβολισμοί, αφού με κάθε τρόπο εδώ και πολλές δεκαετίες προσπαθούν να σβήσουν το καθετί που θυμίζει το ελληνικό σε αυτή την πόλη.
Δυστυχώς αυτό που έγινε χθές το βράδυ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος μίας γενικευμένης πολιτικής που φαίνεται ξεκάθαρα από την φοβία και την άρνηση των Τούρκων να παραδεχτούν ότι οι αρχαίες πόλεις στα παράλια της Αιολίας και της Ιωνίας ήταν ελληνικές. Αντί αυτού δηλώνουν ότι τις έχτισαν "οι άνθρωποι του Αιγαίου".
Αυτά για τους γείτονες με τους οποίους οι πολιτικοί μας πιστεύουν ότι μπορούν να διεξάγουν έναν εποικοδομητικό διάλογο. Οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν να ρεζιλευτούν για να μην παραδεχτούν ότι η Πόλη λεγόταν κάποτε Κωνσταντινούπολη και αλήθεια πιστεύουμε παρόλα αυτά ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε λύση για τα ουσιώδη προβλήματα που μας χωρίζουν?
Αμφιβάλουμε. Σε τελική ανάλυση με τον εθνικισμό και την νέο-οθωμανική έπαρση που τους διακρίνει απορώ πως δεν ονόμασαν την ελληνική ομάδα αντι για ΠΑΟΚ, ΠΑΟΙ. Αυτά προς ενημέρωση των αρμοδίων που νομίζουν ότι έχουν απέναντι τους μια ευρωπαϊκή πολιτισμένη χώρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr