Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΣΤΗ "ΜΑΧΗ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Anti-ntp:Και εδώ η "κυρίες" δραγώνα και διαμαντοπουλου κοιτάνε να τις εξαφανίσουνε....



Διακεκριμένοι Νεοελληνιστές, ελληνικής, και μη, καταγωγής, από την Ελλάδα, από χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, την Αυστραλία, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) να συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, για να μεταφέρουν την πολύτιμη πείρα τους.

Με την ευκαιρία της παραμονής τους στη...
... Θεσσαλονίκη, ορισμένοι από τους νεοελληνιστές και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Σικάγο μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έργο τους και τη θέση που έχει η ελληνική γλώσσα στις χώρες, όπου ζουν.

Σήμερα παραθέτουμε τη συνέντευξη του Μιχάλη Τσιανίκα, υπεύθυνος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Flinders University, στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας.

Στην Αυστραλία, οι ομογενείς μας, αυτό τον καιρό δίνουν συντονισμένα μία δύσκολη «μάχη» για την ελληνική γλώσσα, ώστε να καταλάβει μία από τις επτά θέσεις των αναγνωρισμένων γλωσσών στη μέση εκπαίδευση της χώρας.

«Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, αλλά αν στο μεταξύ δεν κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε σε δέκα χρόνια η μάχη αυτή θα χαθεί. Η ομογένεια πέτυχε πάρα πολλά στην Αυστραλία. Στο βαθμό, όμως, που δεν θα μπορέσει να αναπτύξει μία φιλοσοφία επενδυτικών πολιτικών, φοβάμαι ότι, πολύ σύντομα, ο ελληνισμός θα αφομοιωθεί», τονίζει ο καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας, υπεύθυνος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Flinders University, στην Αδελαϊδα.

«Η λύση θα ήταν η δημιουργία Ελληνικών Ιδρυμάτων, με τη συνεισφορά επιφανών ομογενών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως ισχυρό λόμπι, που θα συνομιλεί και με διάφορα πανεπιστήμια. Να λειτουργήσουν ως ένα σώμα που θα φυλάει, ως κόρη οφθαλμού, τα συμφέροντα του ελληνισμού», υπογραμμίζει ο κ. Τσιανίκας.

Τα ελληνικά διδάσκονται σε τρία πανεπιστήμια του Σίνδεϊ, στη Μελβούρνη, όπου έχει επιβιώσει μόνο ένα πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Λα Τρομπ, στο πανεπιστήμιο της Αδελαίδας, σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Πέρθης και από το 2004 στο πανεπιστήμιο του Ντάργουιν, από όπου ξεκίνησε ο καθηγητής Τσιανίκας. Προσπάθειες καταβάλλονται για τη δημιουργία προγράμματος και στη Βρισβάνη.

«Εκτός από τη διδασκαλία των ελληνικών, επιμορφώνουμε στο πανεπιστήμιο του Ντάργουιν ομογενείς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στελεχώνουν προγράμματα ελληνικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η εισαγωγή της ελληνικής σε δημοτικά σχολεία της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλία, επιτεύχθηκε μετά την ισχυρή πίεση της ελληνικής ομογένειας. Σήμερα, είμαστε ευτυχείς που 1.000 παιδιά μαθαίνουν τα ελληνικά, χάρη στο πρόγραμμα. Αυτό που ζητάμε δεν είναι χρήματα, παρά η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, που θα υποδηλώνει, εμπράκτως, το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τα προγράμματα αυτά. Ας μην ξεχνάμε ότι η πίεση που ασκείται από τις ασιατικές γλώσσες είναι μεγάλη», επισημαίνει ο κ. Τσιανίκας.

Εδώ και τρία χρόνια εκκρεμεί η δημιουργία ενός Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στην Αδελαϊδα, για το οποίο έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας της Ν. Αυστραλίας, του Flinders University και της Ελλάδας. Η δημιουργία του κέντρου αυτού, όπως αναφέρει ο κ. Τσιανίκας, αποσκοπεί στην επιμόρφωση ομογενών εκπαιδευτικών, και για τις τρεις βαθμίδες της μέσης εκπαίδευσης. Η τοπική κυβέρνηση, που αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ελληνικής πλευράς, έχει ήδη προσφέρει το ποσό των 600.000 δολαρίων.

«Αυτό το δώρο, που μας προσφέρεται από την πολιτεία της Ν. Αυστραλίας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας δεν πρέπει να χαθεί. Κάτι πρέπει να γίνει», τονίζει ο κ. Τσιανίκας, ο οποίος ευελπιστεί ότι, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας θα δρομολογήσει την υλοποίηση του μνημονίου αυτού.

Γεννημένος στην Ελλάδα, με καταγωγή από την Ανατολή, στο όρος Όσα, ο Μιχάλης Τσιανίκας σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γαλλία, όπου δίδαξε γαλλικά στη μέση εκπαίδευση. Τα τελευταία 21 χρόνια ζει στην Αυστραλία, ενώ πάνω από 15 χρόνια ηγείται του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Flinders University, που θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει, με μεγάλη απήχηση, επιστημονικά συνέδρια. Η Κύπρος και το Κυπριακό αποτελούν πάντα ένα σημαντικό μέρος των συνεδρίων αυτών. Άλλωστε, ο κ Τσιανίκας διδάσκει στο πανεπιστήμιο και ένα μάθημα για την Κύπρο, που προσελκύει το ενδιαφέρον των σπουδαστών.

Τον Ιούλιο του 2011 διοργανώνεται το 9ο κατά σειρά συνέδριο. Ειδικό θέμα θα αποτελέσουν οι Έλληνες ομογενείς, τρίτης ηλικίας και στις εργασίες αναμένεται να λάβουν μέρος και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων, καθώς τα θέματα ατόμων τρίτης ηλικίας, απασχολούν ευρύτερα την τοπική κοινωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ