Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Παραλίγο να εμβολήσουν ελληνικό σκάφος!


  • Το Αιγαίο εγκαταλείπεται στις τουρκικές διαθέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός περνάει ένα ακόμη ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο
Η θρασύτητα των τούρκων μεγαλώνει καθημερινά, ως αντιστάθμισμα της πλήρους αδράνειας και ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης και του Γιώργου Παπανδρέου, προσωπικά, να τοποθετηθούν με την πρέπουσα αυστηρότητα στην συνεχώς αυξανόμενη επιθετική διάθεση της Άγκυρας.
Το συγκεκριμένο περιστατικό, αν ....
..και έγινε από ιδιώτες τούρκους αλιείς, σηματοδοτεί την έναρξη ενός περίεργου κύκλου προκλήσεων, εάν αναλογιστεί ο καθένας μας τα Ίμια και πως είχε ξεκινήσει τότε το περιστατικό, από "ιδιώτες" που ανέβηκαν στην ελληνική βραχονησίδα και αφού κατέβασαν την ελληνική σημαία (την οποία πήραν και ως λάφυρο) στη συνέχεια τοποθέτησαν την τουρκική σημαία...!!! Ήταν και τότε ιδιώτες που "άναψαν" το φυτίλι και φτάσαμε να θρηνούμε τρεις έλληνες στρατιωτικούς (επισήμως) αλλά και η Άγκυρα κατόρθωσε να γκριζάρει την συγκεκριμένη περιοχή, αφού δεν είναι πλέον δυνατόν έλληνας πολίτης να επισκεφθεί τα Ίμια.
Έτσι, πριν τρεις (3) ημέρες, σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων όταν μέλη του Αρχιπελάγους προσπάθησαν να σταματήσουν παράνομη αλιευτική δραστηριότητα από τουρκικά αλιευτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Αυτή τη φορά η διακίνηση ερυθρού τόνου και η απόπειρα παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας έγινε από τα σκάφη: Aboulkerim (34.18.TG.2699) και Masallah.Refik.Usta (10.03.TG.0123) σε περιοχή που ορίζεται από το στίγμα: 37ο39’49’’ Β, 26ο34’32’’Α. (1.5 μίλι δυτικά της Σάμου).
Όπως καταγγέλλει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής τους Αρχιπελάγους: «Η διόπτευση σε πρώτο χρόνο πραγματοποιήθηκε στις 19:00 από το ιστιοφόρο - ερευνητικό σκάφος του Αρχιπελάγους “Νηρέας”, το οποίο εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε ωκεανογραφικές παρατηρήσεις, 2μίλια ΝΔ των ακτών της Σάμου.
Ένα από τα σκάφη, το “Masallah.Refik.Usta”, ρυμουλκούσε κλωβό για τη μεταφορά ζωντανών αλιευμάτων (κατά πάσα πιθανότητα τόνων), ενώ το άλλο, το “Aboulkerim”, διέπλεε σε κοντινή απόσταση με ελιγμούς και έχοντας έτοιμα προς χρήση τα αλιευτικά του εργαλεία.
Στις 19:30 παρατηρήσαμε προετοιμασία για αλιευτική δραστηριότητα, αλλά αποχωρήσαμε από την περιοχή λόγω των αργών και δυσκίνητων κινήσεων του ιστιοφόρου “Νηρέας”. Επανήλθαμε στην περιοχή με τη δύση του ηλίου, με το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του Αρχιπελάγους “Ωκεανός”, όπου και διαπιστώσαμε ότι είχε γίνει χρήση αλιευτικών εργαλείων (κυκλικά αφρόδιχτα μήκους άνω των 10 – 15 χιλιομέτρων) μεταξύ Φούρνων και Σάμου, σε απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές της Σάμου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μας στην περιοχή αντιμετωπίσαμε την προκλητική στάση των πληρωμάτων των παραπάνω αλιευτικών, η οποία εξελίχθηκε και σε ευθεία απειλή, όταν μέλη του “Αρχιπελάγους” που βρίσκονταν στο σκάφος προσπάθησαν να κόψουν τους ιχθυοκλωβούς και να ματαιώσουν την παράνομη δράση των τουρκικών αλιευτικών. To σκάφος “Aboulkerim” έστρεψε την πλώρη του και κινήθηκε προς το μέρος μας αρκετές φορές προσπαθώντας να μας εμβολίσει.
Τα μέλη του “Αρχιπελάγους” είχαν ενημερώσει εξ αρχής τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και συνέχιζαν να το πράττουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον έλεγχο των σκαφών και των παράνομων αλιευτικών τους δραστηριοτήτων.
Το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας (Κ.Π.Α.) ενημερωθήκαμε ότι το Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών (V.M.S. - Vessel Monitoring System) δεν δύναται να καταγράψει τουρκικά αλιευτικά σκάφη, αν και σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Κ. 1224/2009, και σκάφη τρίτων χωρών που διαπλέουν κοινοτικά ύδατα υποχρεούνται να φέρουν ηλεκτρονικές συσκευές που να επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό και την αναγνώριση τους από το συγκεκριμένο σύστημα. Η αρνητική έκβαση της υπόθεσης ανάγκασε τα τουρκικά σκάφη τελικά να πλεύσουν στις 22:00 προς τα διεθνή ύδατα.
Οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν τίποτα απολύτως απ’ όσα προβλέπει ο Ε.Κ. 1224/2009 με αποτέλεσμα ξένα αλιευτικά σκάφη, που αντιπροσωπεύουν ένα μαφιόζικο κύκλωμα εκμετάλλευσης ενός πανάκριβου αλιεύματος, να παρανομούν ελεύθερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να συμπεριφέρονται ως κυρίαρχοι των πιο ευαίσθητων σημείων του Αιγαίου απειλώντας με κυνισμό οποιονδήποτε προσπαθήσει να τους εμποδίσει.
Είμαστε πεπεισμένοι πλέον ότι ο μηχανισμός, που στηρίζει αυτό το σύστημα ελέγχου και ασφάλειας στις ελληνικές θάλασσες είναι τόσο σκουριασμένος, που η δυσλειτουργία του τον καθιστά επικίνδυνο για την προστασία τόσο των ιχθυαποθεμάτων, όσο και της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.
Δεδομένου ότι στις περιοχές, όπου ρίχνονται αυτά τα δίχτυα (κυκλικά αφρόδιχτα μήκους άνω των 10 - 15 χλμ.) είναι πολύ έντονη η παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών, ο κίνδυνος για τον εγκλωβισμό και τον ακούσιο ή εκούσιο θάνατο τους είναι τεράστιος (συχνά τα θανατωμένα θαλάσσια θηλαστικά και οι χελώνες αποτελούν τροφή για τους μεταφερόμενους τόνους). Τα μέλη του “Αρχιπελάγους” θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα πιο ευαίσθητα σημεία του Αιγαίου και θα προσπαθούν να προλαμβάνουν ή να ακυρώνουν παρόμοιου τύπου καταστάσεις».
Πέρα από την πρόδηλη είσοδο των τούρκων αλιέων σε ελληνικά χωρικά ύδατα, η οποία έπρεπε να αντιμετωπισθεί άμεσα από το λιμενικό, το γεγονός της επίθεσης και της απόπειρας εμβολισμού του ελληνικού αλιευτικού, προδίδουν τις διαθέσεις των γειτόνων, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί την "καλή γειτονία" και τις καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις που αναπτύσσει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ή μήπως, το σχέδιο αυτής της ελληνοτουρκικής φιλίας σημαίνει αυτό ακριβώς που συνέβη με την απόπειρα εμβολισμού του ελληνικού αλιευτικού;
Μήπως οι τούρκοι έχουν εννοήσει πως μπορούν να κινούνται ελεύθερα οπουδήποτε και πως μπορούν να επιτίθενται στα ελληνικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων;
Μήπως οι τούρκοι αλιείς έχουν αντιληφθεί πως η συμφωνία για καλές σχέσεις συμπεριλαμβάνει την παράνομη είσοδο, την παράνομη αλίευση, αλλά και την απόπειρα βύθισης οποιουδήποτε σκάφους τους θυμίσει πως βρίσκονται εντός της Ελλάδας;
Η πολυδιαφημισμένη "ελληνοτουρκική φιλία" που "χτίζει" ο Γιώργος Παπανδρέου, προφανέστατα δεν έχει αποσαφηνίσει τις συμπεριφορές που οφείλουν να έχουν οι τούρκοι προς την ελληνική πλευρά.
Δεν θα απαιτήσω από τον κύριο Παπανδρέου να αντιμετωπίσει το θέμα με περισσότερη "θέρμη", επειδή είμαι πεπεισμένος πως είτε αδυνατεί (λόγω χαρακτήρα) να υπερασπιστεί τα ελληνικά δίκαια, είτε δεν θέλει να μπει σε διαδικασίες υπεράσπισης ελληνικού χώρου, ελλήνων πολιτών και των περιουσιών τους. Δεν θα ήθελα, φυσικά, να σκεφθώ την εκδοχή πως ο κύριος Παπανδρέου αδιαφορεί για την Ελλάδα και τους έλληνες πολίτες, επειδή σε αυτή την εκδοχή ο έλληνας πρωθυπουργός (ο οποίος τελεί υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ και φέρει την ιδιότητα του ανώτατου εκπροσώπου του στην Ελλάδα) μάλλον θα έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπίσει έναν καταιγισμό εναντίον του καταθέσεων εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αφού η Βουλή των Ελλήνων, δια μέσω των βουλευτών αντιπροσώπων των πολιτών δεν κινείται πολιτικά εναντίον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τότε ή ο πρωθυπουργός είναι καθαρός ή σύσσωμο το κοινοβούλιο συμπαρατάσσεται σε πολιτικές που δεν είναι πλέον απλά μειωτικές για τη χώρα, αλλά έχουν περάσει στο επίπεδο της μέγιστης επικινδυνότητας, ενώ αγγίζουν την περίπτωση της απεμπόλησης των εθνικών κυριαρχιακών δικαιωμάτων, μέσω της σιωπής των πολιτικών υπευθύνων του τόπου...

Σαμπάχ: Τουρκική λίμνη το Αιγαίο
Η τουρκική ναυτική δύναμη ξανοίχτηκε στη Μεσόγειο για επτά σκοπούς, ομολογεί η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ": Μεταξύ αυτών:
1. Για να παρεμποδίσει "παράνομες δραστηριότητες" στην περιοχή και να τις ελέγξει.
2. Να επιδείξει τη ναυτική ισχύ της Τουρκίας ως θαλάσσιας δύναμης με επιρροή, αλλά και με δυνατότητα πραγματοποίησης επιχειρήσεων.
3. Να αναπτύξει συνεργασία με άλλες φιλικές δυνάμεις.
Όμως, προσθέτει η εφημερίδα, ο πρώτος στόχος είναι άλλος: Να υποστηρίξει την τουρκική εξωτερική πολιτική και να κάνει επίδειξη σημαίας, αλλά και παρουσίας στις παγκόσμιες θάλασσες.
Και προσθέτει η "Σαμπάχ": «Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι κάποτε τη Μεσόγειο την αποκαλούσαν "τουρκική λίμνη"»!
Η τουρκική εφημερίδα κατηγορεί τα ελληνικά ΜΜΕ ότι έχουν εμμονές με την Τουρκία και ότι εξάπτουν το εθνικιστικό πνεύμα των Ελλήνων. Παραθέτει επίσης πληροφορίες από ελληνικές στρατιωτικές πηγές, ότι η Άγκυρα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία αποτελεί ισχυρή ναυτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί και στρατιωτικές επιχειρήσεις στη θάλασσα.