Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Τραπεζικοί "γάμοι" με τις ευλογίες ΠΑΣΟΚ


  • Μέχρι χθες διέψευδαν τις φήμες του "γάμου", ενώ σήμερα δέχονται συγχαρητήρια!!!
  • Εξαγορά με 701 εκατ.μετρητά του 77,3% της ΑΤΕ και το 33% του Τ.Τ. προτείνει η Πειραιώς!
  • Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική, ενώνονται για να μην κλείσουν...
Ο νούμερο δύο παίκτης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα (από πλευράς κφαλαιοποίησης) καθίσταται το σχήμα Πειραιώς, ΑΤΕ και Τ.Τ, εφόσον τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε πριν λίγη ...

..ώρα η πρώτη για την εξαγορά των άλλων δύο τραπεζών. Με την κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ στα 6,398 δισ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος σε περίπτωση συγχώνευσης θα προσεγγίσει τα 3,1 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. η Alpha και 2,466 δισ. της Eurobank.
Η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά την πρόταση της Πειραιώς, ανέφερε, στο μεταξύ, κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, το ενεργητικό του νέου ομίλου θα ξεπεράσει τα 105 δισεκατομμύρια και θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% και ρευστότητα 98%. Αν η κυβέρνηση εγκρίνει το νέο σχήμα, τότε αυτό θα καταστεί ο μεγαλύτερος όμιλος στην Ελλάδα. Τέλος, σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Πειραιώς αποσύνδεσε την πρόταση από τα ενδεχόμενα αποτελέσματα των stress tests.
Η πρόταση εξαγοράς θεωρείται η πρώτη κίνηση για τη θωράκιση των τραπεζών εν μέσω κρίσης. Λιγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται για σήμερα η διαπραγματευση των μετοχών των τριών τραπεζών ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας. Ο κ. Σάλλας ξεκίνησε την ομιλία του με δηλώσεις στήριξης προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ, η μείωση του ελλείμματος το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασε το 45%. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την προσφορά του, η οποία ανέρχεται σε 701 εκατομμύρια ευρώ, για το 77,3% της ΑΤΕ και το 33% του Τ.Τ και μάλιστα, με ίδια κεφάλαια, ενδεχομένως μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το όνομα του νέου ομίλου θα περιλαμβάνει αναφορές και στις τρεις τράπεζες.
Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την πρόταση εξαγοράς είχε ως εξής: "Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των τραπεζών ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε. μετά από ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς ότι υπέβαλε πρόταση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την εξαγορά σημαντικών μεριδίων στις ανωτέρω δύο τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς διαβεβαίωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι θα προβεί εντός της ημέρας σε σχετική ανακοίνωση. Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών θα γίνει μετά την έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων".
Η είδηση έχει ήδη αρχίσει να κάνει το γύρο του κόσμου, με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να «φιλοξενούν» αρκετά ψηλά στη θεματολογία τους τα τραπεζικά νέα της Ελλάδας: «Η Τράπεζα Πειραιώς ενδέχεται να αποκτήσει ‘σημαντικά’ μερίδια στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο επικεφαλής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης, πάντως, δήλωσε άγνοια για την πρόταση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης.



kostasxan.blogspot.com