Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ευρωπαϊκή συναίνεση στο θέμα της ΠΓΔΜ ζητά το Βέλγιο


Την εκτίμηση ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στέφαν Φανάκερε, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για την επίτευξη συναίνεσης στο Συμβούλιο υπουργών, ώστε να υλοποιηθεί η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ..
...την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.


«Είναι όπως το μήλο που κάποια μέρα πέφτει από το δέντρο το οποίο δεν μπορεί να κρατά το μήλο επ' αόριστον. Μια ημέρα, όταν το μήλο ωριμάσει πέφτει από το δέντρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων του Συμβουλίου σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-ΠΓΔΜ.

Ο Στ. Φανάκερε αφού τόνισε ότι υπάρχει πλήρης ευαισθητοποίηση από όλες τις πλευρές για τους λόγους που σχετίζονται με την ονομασία της ΠΓΔΜ απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις για το πως προτίθεται η βελγική προεδρία να χειριστεί το όλο ζήτημα τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να είναι αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και όπως είπε «είναι προτιμότερο να μην καλλιεργούμε υπέρμετρες προσδοκίες και να δίνουμε υποσχέσεις αλλά να έχουμε αποτελέσματα».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η βελγική προεδρία συζητά το θέμα με τις δύο πλευρές, πως καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη λύσης με «μετριοπαθή τρόπο» και τόνισε ότι μια λύση είναι περισσότερο από επιθυμητή και θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου δήλωσε ότι ο ίδιος διακατέχεται από ένα «πνεύμα αισιοδοξίας αλλά και εθελοντισμού» για την επίτευξη λύσης ή οποία, όπως είπε, πάντως θα πρέπει να βασίζεται στην ειλικρινή βούληση των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει τον ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας τονίζοντας παράλληλα ότι προσβλέπει στις προσπάθειες που θα καταβάλλει η βελγική προεδρία, «μία χώρα πρωταθλήτρια στην επίτευξη συμβιβασμών «, όπως τη χαρακτήρισε.

Σημείωσε πως για την επίτευξη συμφωνίας η λέξη «υπευθυνότητα» αποτελεί το κλειδί της λύσης. «Εχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τις γυναίκες μας, όχι τους γείτονές μας « είπε χαρακτηριστικά ο Α. Μιλοσόσκι ο οποίος τόνισε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί και δεν προτίθεται να αλλάξει τη γεωγραφία της χώρας του και της περιοχής. Αναφερόμενος στις επαφές που έχουν το τελευταίο διάστημα οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρουέφσκι, είπε ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ότι αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου σε ένα «παράλογο θέμα» που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για πάνω από 20 χρόνια.

Τέλος, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε είπε ότι μια χώρα που έχει λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας δεν μπορεί να παραμένει επ'αόριστον στον προθάλαμο και ότι στόχος θα πρέπει να είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, παρά την ανησυχία που είχε εκφραστεί στις αρχές του έτους για επιβράδυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων τώρα διαπιστώνεται μια ανάκτηση της προόδου στην προώθησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ