Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσινγκτον


  • Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Τουρκία στην Ουάσιγκτον μετά την κρίση στις σχέσεις της Αγκυρας με το Ισραήλ
  • Μόνο η Αθήνα και η Λευκωσία δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι κάτι αλλάζει στην περιοχή μας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Χ. Μπέρμαν συγκάλεσε έκτακτη......συνεδρίαση για να εξεταστεί ο νέος δρόμος που επέλεξε η Τουρκία, ο οποίος την απομακρύνει από τη Δύση.
Το θέμα της έκτακτης συνεδρίασης: «Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις».
Ο Εβραιοαμερικανός πολιτικός προκάλεσε τον θυμό της Αγκυρας όταν έθεσε σε ψηφοφορία, ψήφισμα για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με την ψήφο του κ. Μπέρμαν, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για αναγνώριση της Γενοκτονίας και από την Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή τη φορά, λόγω της τουρκοϊσραηλινής κρίσης, οι φιλικοί προς το Ισραήλ Αμερικανοί βουλευτές έχουν δηλώσει ήδη ότι αλλάζουν στάση..
Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων κάλεσε ως μάρτυρες για να καταθέσουν στην αυριανή συνεδρίαση τον Τούρκο καθηγητή Σονέρ Κακαπτάι, γνωστό πολέμιο του Ταγίπ Ερντογάν, τον Αμερικανό πρώην πρέσβη στην Αγκυρα Ρος Γουίλσον, ο οποίος διατηρεί σχέση συνεργασίας με την Αγκυρα, τον αναλυτή Ιαν Λέσερ του German Marshall Fund που «παίζει» άτσαλα ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, και τον Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, ο οποίος το τελευταίο διάστημα άσκησε μια άνευ προηγουμένου κριτική εναντίον του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Οι γνωρίζοντες τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται η εν λόγω Επιτροπή με τους «κατασκευαστές» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας - Τελ Αβίβ.
Η συνέχεια θα δείξει..

http://kostasxan.blogspot.com/2010/07/blog-post_583.html