Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Παραχωρούμε μίλι μίλι το Αιγαίο


Βήμα-βήμα υποχωρεί στις ακόρεστες ορέξεις της Αγκυρας η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται από την έξοδο των τουρκικών ερευνητικών πλοίων «Τσεσμέ» και «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο. Οι «επιστημονικές» έρευνες των Τούρκων σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πέρα .....


...από τον ισχυρό συμβολισμό για τη δυνατότητα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανέδειξαν ένα ακόμη θέμα, πολύ σημαντικότερο από την ίδια την έξοδο των δύο πλοίων.
Η ελληνική κυβέρνηση διολισθαίνει σε θέσεις που φαίνεται ότι ευνοούν τις τουρκικές επιδιώξεις και επιλέγει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με την Αγκυρα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τη δυσμενέστερη δυνατή βάση για τα ελληνικά συμφέροντα. Κι αυτό διότι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έκανε την γκάφα να δηλώσει επισήμως ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα -έξω από τα όρια των χωρικών υδάτωνεκτείνεται έως το σημείο που το βάθος της θάλασσας φτάνει τα 200 μέτρα.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος υποστήριξε κατά λέξη ότι «η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, οι βυθοί σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα, που είναι προέκταση των ακτών έξω απ' τα χωρικά ύδατα, δηλαδή σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα».Αντίληψη του 1958!
Δυστυχώς, αυτή η αντίληψη του κ. Πάγκαλου δεν συμβαδίζει με τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό που ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας που προέκυψε από τη Συνδιάσκεψη της Γενεύης του 1958, ορισμός που έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον ορισμό του 1982 (δίνεται στο άρθρο 76, παράγραφο 1 της UNCLOS), «η υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους περιλαμβάνει τους θαλάσσιους βυθούς και το υπέδαφός τους πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη σε όλη την έκταση της φυσικής προεκτάσεως του χερσαίου εδάφους αυτού του κράτους, ως την εξωτερική απόκλιση του υφαλοπλαισίου ή σε έκταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσεως, από τις οποίες μετριέται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης» (δηλαδή των χωρικών υδάτων). Τη σύμβαση έχουν υπογράψει, κυρώσει και εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, όλα τα κράτη-μέλη της και όλες οι χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. -με εξαίρεση την Τουρκία-, αποτελεί δηλαδή κοινοτικό κεκτημένο και έχει εφαρμογή σε πολλά θέματα, όπως τα δικαιώματα αλιείας. Με τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας διαφοροποιείται πλήρως από την άποψη που είχε υιοθετηθεί το 1958 και την οποία δυστυχώς εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ερμηνεία του 1982 (την οποία έχει αποδεχτεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας), όλα τα παράκτια κράτη, ανεξαρτήτως από το πλάτος της υφαλοκρηπίδας τους με τη γεωλογική έννοια, έχουν υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μιλίων από τις γραμμές βάσεως από όπου μετριέται η αιγιαλίτιδα ζώνη. Το ολίσθημα του κ. Πάγκαλου έχει δημιουργήσει ερωτήματα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται να απαντήσουν: με ποιον ορισμό της υφαλοκρηπίδας συμμετέχει η Ελλάδα στις συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία; Ο Ελληνας διαπραγματευτής κ. Παύλος Αποστολίδης διαβουλεύεται με τους Τούρκους διπλωμάτες με βάση την ερμηνεία που έδωσε ο κ. Πάγκαλος ή με γνώμονα τον ορισμό της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας; Η κυβέρνηση έχει διολισθήσει σε θέσεις διαφορετικές από τις πάγιες ελληνικές απόψεις ή επρόκειτο απλώς για lapsus linguae του αντιπροέδρου; Η εκδοχή που παρουσίασε ο κ. Πάγκαλος έχει απόλυτη εφαρμογή στην υπόθεση του Καστελόριζου, όπου συμπτωματικά το προηγούμενο δεκαήμερο εκτελούσε έρευνες το σκάφος «Πίρι Ρέις» και μάλιστα σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Εύλογες απορίες Η Αγκυρα υποστηρίζει παγίως ότι τα νησιά δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα και με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας θέλει να προωθήσει την επιδίωξή της για διχοτόμηση του Αιγαίου. Πρώτο βήμα για την προώθηση των επιδιώξεων της Τουρκίας είναι ο εγκλωβισμός του Καστελόριζου σε μια ζώνη τουρκικής δικαιοδοσίας. Κατά την άποψη της Αγκυρας, η γεωγραφική θέση του νησιού προκαλεί μείζονα παρέκκλιση από τη μέση γραμμή προς όφελος της Αθήνας. Η πραγματοποίηση σεισμολογικών ερευνών από το «Πίρι Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή περίπου 70 μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε ελληνική υφαλοκρηπίδα αν και σε διεθνή ύδατα, εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια της Αγκυρας. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αρκέστηκε να αποστείλει ένα περιπολικό του Λιμενικού το οποίο απλώς παρακολουθούσε τις εργασίες των Τούρκων σε υφαλοκρηπίδα όπου η Ελλάδα υποτίθεται ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα δημιουργεί εύλογες απορίες. Το Καστελόριζο αποτελεί πάγιο στόχο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής. Κι αυτό διότι η Αγκυρα φαίνεται πως δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η μικρή νήσος Μεγίστη προσφέρει στην ελληνική επικράτεια μια συνολική έκταση 5.240 τετραγωνικών ναυτικών μιλιών (θαλάσσια περιοχή και υποθαλάσσια επιφάνεια).
Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, με τους οποίους επικοινώνησε το «ΘΕΜΑ», επισήμαναν ότι για την ελληνική διπλωματία ισχύει ο ορισμός που προκύπτει από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εάν η διαβεβαίωση αυτή αληθεύει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι εκτός γραμμής και θα πρέπει να ανασκευάσει τα λεγόμενά του. Εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαπραγματευτεί την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Αγκυρα με βάση τον δυσμενέστερο δυνατό -για τα ελληνικά συμφέρονταορισμό της υφαλοκρηπίδας. Χωρίς υπεκφυγές και διπλωματικές διατυπώσεις, το υπουργείο Εξωτερικών καλείται να δώσει διευκρινίσεις. Στις διερευνητικές επαφές, που γίνονται με διακηρυγμένο σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, ποια είναι η βάση με την οποία διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους Τούρκους; Για ποιον λόγο η κυβέρνηση αγνοεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και ουσιαστική ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων;
To «Πίρι Ρέις» άλλαξε ρότα, το «Τσεσμέ» παρέμεινε στη Σαμοθράκη

Το πρωινό της προχθεσινής Παρασκευής το σκάφος «Πίρι Ρέις» συνέχιζε τις σεισμολογικές μετρήσεις (σε τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αυτή τη φορά) στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Αττάλειας. Παραλλήλως, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σαμοθράκης, σε διεθνή ύδατα αλλά πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρέμενε το «Τσεσμέ» κάνοντας έρευνες με σκοπό την επικαιροποίηση των τουρκικών ναυτικών χαρτών. Στα διεθνή ύδατα μπορεί να κάνει έρευνες όποιος θέλει, είτε πρόκειται για ρωσικό, αμερικανικό ή πλοίο απ’ το Κονγκό, παρατήρησε ο κ. Πάγκαλος. Η άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ισχύει μόνο όταν ένα ερευνητικό πλοίο κάνει επιφανειακές «επιστημονικές» εργασίες σε διεθνή ύδατα και όχι όταν οι έρευνες γίνονται στον βυθό και σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας που δεν του ανήκει. Στην περίπτωση του «Πίρι Ρέις» στο Καστελόριζο, μπορεί το τουρκικό πλοίο να κινούνταν σε διεθνή ύδατα, αλλά έκανε εργασίες στον βυθό και μάλιστα σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να έχει σχετική εξουσιοδότηση από την Αθήνα. Την ώρα που η Αγκυρα έδειχνε στην ελληνική κυβέρνηση τα όρια της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία τής «άνευ όρων» προσέγγισης, Δημήτρης Δρούτσας επέλεγε να συνομιλεί απευθείας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στη χώρα του… Μπόρατ. Στο μακρινό Καζακστάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρουσίαζε τις ελληνικές απόψεις στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ενώ το «Τσεσμέ» και το «Πίρι Ρέις» -πάντοτε στην υπηρεσία της επιστήμηςσυνέχιζαν τις εργασίες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οντας σε θέση ανωτερότητας, η Αγκυρα αντέδρασε έντονα όταν το ελληνικό ερευνητικό αλιευτικό σκάφος «Φιλία» βγήκε στο Αιγαίο. Με διαρκή διαβήματα, τα οποία μεταξύ άλλων περιελάμβαναν και φωτογραφίες με παραγάδια που είχαν τοποθετήσει ψαράδες κοντά στις περιοχές όπου έπλεε το ερευνητικό σκάφος που ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, οι Τούρκοι διπλωμάτες αξίωναν να επιστρέψει το «Φιλία» στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Η τουρκική κυβέρνηση, που θορυβήθηκε από την προαναγγελία της πρόθεσης της Αθήνας να ερευνήσει για κοιτάσματα πετρελαίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν μπορεί να ανεχτεί πλόες ερευνητικών σκαφών στα διεθνή ύδατα, ακόμη κι αν τα ελληνικά σκάφη κινούνται σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Αγκυρα έχει εκχωρήσει μονομερώς στα ερευνητικά της πλοία το δικαίωμα να κάνουν εργασίες ακόμη και πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι αψιμαχίες των τελευταίων ημερών με αιχμή την... ερευνητική διάθεση της Αγκυρας επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολυσύνθετες. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι νομίζουν πως γνωρίζουν τα προβλήματα, η αντίληψή τους αυτή αποδεικνύεται εσφαλμένη. Εκτός κι αν τα ολισθήματα κυβερνητικών στελεχών δεν είναι γκάφες, αλλά προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης.
Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 25/7/2010