Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Επιπλέον μέτρα "φέρνει" το Μνημόνιο


  • Τα κυβερνητικά μέτρα δεν τελείωσαν, αλλά μόλις άρχισαν... αφού στην ουσία δεν έχουμε "δει" τίποτε σε σχέση με τον "προγραμματισμό" αφαίμαξης της χώρας
«Δεν θα λάβουμε νέα μέτρα, αν υλοποιήσουμε όσα προβλέπει το Μνημόνιο» επαναλαμβάνουν διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη. Πίσω όμως από αυτή τη... διπλωματική απάντηση κρύβονται ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πολλά νέα πακέτα μέτρων, για τα οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της.
Το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει τα μέτρα στην έκθεση προόδου της υλοποίησης του Μνημονίου για τον Μήνα Ιούνιο. Καταγράφονται ανά τρίμηνο οι υποχρεώσεις της χώρας, ώστε να εγκριθούν οι ανάλογες δόσεις του δανείου.
Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν γίνει τα εξής:
  • - Κατάρτιση προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2011 που θα περιλαμβάνει όριο αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στο δημόσιο, νέες περικοπές καταναλωτικών δαπανών του κράτους κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010, πάγωμα των συντάξεων (έσοδα 100 εκατ. ευρώ), νέα περικοπή του ΠΔΕ κατά 1 δισ. ευρώ, στα 8,2 δισ. ευρώ.
  • - Στο ίδιο προσχέδιο θα αναφέρονται ρητά και θα ισχύουν από το 2011 προσωρινές «εισφορές κρίσης» σε πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις για τα έτη 2011, 2012 και 2013 (600 εκατ. ευρώ έσοδα). Επιβάλλεται ΦΠΑ σε υπηρεσίες που σήμερα εξαιρούνται και μεταφέρεται τουλάχιστον το 30% των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11% στο 23%, μεταξύ των οποίων και τρόφιμα.
  • - Ανακοινώνεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων και μεταβίβαση δικαιωμάτων με έσοδα 500 εκατ. ευρώ και 200 εκ. ευρώ αντίστοιχα το 2011, προωθείται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας και ανακοινώνεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που πρέπει να φέρει έσοδα 500 εκατ. ευρώ το 2011. Αυξάνεται η φορολογία αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (150 εκατ. ευρώ έσοδα) και του φόρου στα είδη πολυτελείας (100 εκατ. ευρώ)
  • - Ο νέος προϋπολογισμός θα ορίσει αναλυτικά ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και φορέα, θα περιλαμβάνει ενδεικτική πληροφόρηση μηνιαίων εσόδων, ενώ επικαιροποιημένα στοιχεία θα δημοσιεύονται τακτικά στο διαδίκτυο.
  • - Θα πρέπει επίσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου να διασφαλιστεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλήρως λειτουργικό (τώρα συζητείται ο νόμος στη Βουλή) και να αναθεωρηθεί η επάρκεια του πτωχευτικού πλαισίου για τις τράπεζες και τους μη χρηματοπιστωτικούς φορείς. Θα στελεχωθεί μονάδα ελέγχου των φορολογουμένων με μεγάλα εισοδήματα που θα έχει το δικαίωμα ποινικής δίωξης των μεγαλύτερων παραβατών.
  • - Δημοσιοποίηση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για το 2009 των δέκα πιο ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων, ελεγμένων από ορκωτούς ελεγκτές, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
  • - Έναρξη της επεξεργασίας των στοιχείων από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων για τη δημιουργία ενός απλοποιημένου συστήματος αμοιβών που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα, με στόχο οι νέες αμοιβές να αντανακλούν παραγωγικότητα και καθήκοντα.
  • - Ολοκλήρωση της καταγραφής των υφιστάμενων κλαδικών νομοθεσιών (screening) που εμποδίζουν την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, διασφάλιση της λειτουργίας των σημείων μοναδικής επαφής (single points of contact).
  • Έως το τέλος του 2010 η Ελλάδα υποχρεούται επίσης να ολοκληρώσει:
  • - Εκπόνηση σχεδίου για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013.
  • - Θέσπιση των αλλαγών στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου, ολοκλήρωση της δημιουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και δημοσίευση μελέτης του υπουργείου Οικονομικών για τη δομή και το ύψος των αμοιβών και τη δυναμική της απασχόλησης.
  • - Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Θα ανακοινωθεί ο νόμος για την άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα (νομικού, φαρμακευτικού επαγγέλματος, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή).