Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

"ΟΧΙ" ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ MOSQUITO


Σημείωση δικιά μας: Mini δοκιμή όπλων είναι κάτι τέτοια... ;-)

antikoynoypikoΥπέρ της απαγόρευσης της χρήσης και της εμπορίας του αποτρεπτικού συστήματος "mosquito" κατά της νεολαίας, τάχθηκε σήμερα ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ( ΣτΕ).

"Μosquito", που θα μεταφράζαμε "μικρό κουνούπι", είναι η εμπορική ονομασία της ηχητικής συσκευής που εκπέμπει ένα ισχυρό σήμα από 75 έως 95 db και συχνότητα από 16 έως 18,5 KHz.

Το σήμα αυτό είναι..

... αντιληπτό μόνο από τα νεαρά άτομα έως 20 ετών, με δυσκολία από τα άτομα έως 25 ετών και καθόλου από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο ήχος είναι ιδιαίτερα δυσάρεστος και συχνά οδυνηρός για τους ανήλικους.

Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να αποτρέπουν τη συγκέντρωση των νέων σε ορισμένους χώρους όπου δεν είναι επιθυμητοί, όπως έξω από τα εμπορικά κέντρα, σε δρόμους ή περιοχές όπου συνηθίζουν να δίνουν ραντεβού.

Το σύστημα, που λειτουργεί, ήδη, στην Αγγλία (3.500 συσκευές), στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ελβετία, τείνει να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες του ΣτΕ.

Με τη σημερινή ψηφοφορία η Ολομέλεια θέλησε να βάλει ένα φρένο στην εξάπλωση της χρήσης, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ιατρικές έρευνες για τις συνέπειες της υψηλής αυτής συχνότητας, ιδιαίτερα στα πολύ νεαρά άτομα.

Το γεγονός επίσης ότι δεν υπάρχει ουδεμία προειδοποίηση για την εγκατάσταση του "mosquito" στους διάφορους δημόσιους χώρους, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα νεογνά.

Οι βουλευτές εκτιμούν επίσης ότι η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος αποτελεί διάκριση για τους ανήλικους, στους οποίους μπορεί να γεννηθούν αισθήματα απόρριψης και περιθωριοποίησης από την κοινωνία.

Η Ολομέλεια θεωρεί ότι ένα τέτοιο σύστημα είναι "πολιτικά απαράδεκτο και δεν συνάδει με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων".

Το ΣτΕ ζητεί από τα κράτη - μέλη να υιοθετήσουν τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα προκειμένου να απαγορευθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η χρήση και εμπορία του "mosquito".


ΑΠΕ-ΜΠΕ