Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ - ΖΗΤΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


«Η ουράνια προφητεία» δεν είναι ένα μυθιστόρημα. Δεν το έγραψε οΡέντφιλντ για μας προσφέρει μερικές ώρες χαλάρωσης και απόλαυσης. Ο συγγραφέας έχει συλλέξει το απόσταγμα...
. από πνευματικές διδασκαλίες διαφόρων εποχών, λαών και θρησκειών και το έχει περάσει μέσα από μια παραβολική ιστορία δράσης και περιπέτειας.
Ο κεντρικός ήρωας -στις πρώτες σελίδες- μαθαίνει για ένα χειρόγραφο που βρέθηκε στο Περού και που η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να κρατήσει κρυφό, αρνούμενη την ύπαρξη του. Χρονολογείται η συγγραφή του στα 600π.Χ. και προλέγει μια μαζική μεταμόρφωση της ανθρώπινης κοινωνίας. Μια μεταμόρφωση που θα ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια του εικοστού αιώνα. Μια μεταμόρφωση, δηλαδή, που -σύμφωνα με το χειρόγραφο- έχει ήδη αρχίσει. Σύμφωνα με αυτό υπάρχουν εννέα Επιγνώσεις, εννέα στάδια, τα οποία οδηγούν τον κάθε άνθρωπο στην πνευματική του εξέλιξη και κατ’ επέκταση και στην μεταμόρφωση της ανθρώπινης κοινωνίας. Σε κάθε μια από αυτές τις Επιγνώσεις, οδηγείται ο ήρωας του Ρέντφιλντ από διάφορους ανθρώπους και στην συνέχεια μέσω αυτού οδηγούμαστε κι εμείς -οι αναγνώστες- στο μονοπάτι της κοσμοθεωρίας του συγγραφέα. Εννέα Επιγνώσεις μοιρασμένες αντίστοιχα στα εννέα κεφάλαια του βιβλίου.
Μελέτησα το βιβλίο πριν 12 χρόνια, όμως μόλις πρόσφατα είδα την ταινία. Επειδή δεν υπάρχουν τυχαίες συμπτώσεις, αφού βρέθηκε στα χέρια μου η ταινία, ένοιωσα την ανάγκη να την παρουσιάσω, και επέλεξα τα κομμάτια που αφορούν την ενέργεια.