Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η τρόϊκα προβληματίζεται με τον πληθωρισμό...


  • Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η πρώτη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Ζανιά και υπηρεσιακούς παράγοντες, κατά την οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - επισημάνθηκε προς την ελληνική πλευρά ο προβληματισμός των ελεγκτών σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού
Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και φάνηκε ότι υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με το ότι η ύφεση μπορεί να είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο στόχος του μέσου ετήσιου πληθωρισμού που αναφέρεται στο μνημόνιο (1,9) δεν ισχύει πλέον αλλά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος....
Για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού μπορεί να ευθύνεται η αύξηση της φορολογίας, αλλά - σύμφωνα ωστόσο με παράγοντες που βρέθηκαν στην συνάντηση - για να μειωθούν και οι τιμές θα πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, ενώ ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί και οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι προβλεπόταν έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά είναι και αρνητικό, καθώς δείχνει ότι δεν βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες.
Επίσης, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι υπήρξε θετική έκπληξη από τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου και φαίνεται από τα στοιχεία ότι αυξήθηκαν κατά 6% παρά την ύφεση. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι πρόκειται για καθαρή σύλληψη φοροδιαφυγής καθώς η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο μέτρο των αποδείξεων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο τακτικός προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και ότι με τους εκπροσώπους της τρόικας εξετάζουν πώς να μην ξεφύγουν τα μεγέθη της γενικής κυβέρνησης. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σημειώνουν οι παράγοντες.
Το πρόγραμμα των ελεγκτών
Σήμερα, η τρόικα θα έχει επαφές με το υπουργείο Οικονομίας για θέματα πληθωρισμού, με την Τράπεζα της Ελλάδος και με το ΙΚΑ, ενώ θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον κ. Ζανιά και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για να εξετάσουν την μέχρι στιγμής απόδοση των μέτρων που αναφέρονται στο μνημόνιο.
Αύριο Τρίτη (15/6), θα έχουν συναντήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο υπουργείο Εργασίας (για το ασφαλιστικό), στον ΟΔΗΧ, στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο υπουργείο Οικονομίας (για επενδυτικό νόμο και διαρθρωτικά ταμεία).
Την Τετάρτη (16/6), θα συναντήσουν τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, του ΙΟΒΕ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ θα συσκεφθούν στο υπουργείο Οικονομικών για θέματα φοροδιαφυγής και γενικότερα φορολογίας.
Την Πέμπτη (17/6), οπότε και ολοκληρώνεται η επίσκεψή τους στην Αθήνα, θα έχουν συναντήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο υπουργείο Γεωργίας και στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ελεγκτές αναχωρούν από την Ελλάδα την Παρασκευή.


http://kostasxan.blogspot.com/2010/06/blog-post_2080.html