Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Νέοι δρόμοι για τη φυσική - Ανακάλυψη 5 "σωματιδίων του Θεού"...;


"Ακόμα πιο πολύπλοκη γίνεται η εικόνα με το περίφημο «σωματίδιο του Θεού», το λεγόμενο και «μποζόνιο του Χιγκς», το οποίο ελπίζεται να βρεθεί στα πειράματα του επιταχυντή του CERN, καθώς τώρα νέα πειράματα στον «ανταγωνιστικό» επιταχυντή Tevatron των ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν...


αποκλείεται τελικά να υπάρχουν πέντε τέτοια «σωματίδια του Θεού»!

Τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με το BBC, ίσως δείχνουν το δρόμο για νέους νόμους στην φυσική, πέρα από την αποδεκτή σήμερα θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου», που επικράτησε στη δεκαετία του ΄70, όσον αφορά τα υποατομικά σωματίδια της ύλης και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Το «μποζόνιο του Χιγκς», το οποίο πήρε το όνομα του βρετανού φυσικού που πρώτος το πρότεινε πριν από δεκαετίες, εξηγεί γιατί τα άλλα σωματίδια έχουν μάζα και άρα γιατί ο κόσμος μας αποτελείται από ύλη και όχι από αντιύλη. Όμως, παρά τις έντονες προσπάθειες των επιστημόνων, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η –προς το παρόν θεωρητική- ύπαρξή του.

Τώρα, έρχονται νέα δεδομένα από το πείραμα Dzero, που πραγματοποιείται στον επιταχυντή Tevatron του Fermilab στο Σικάγο, τα οποία δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχουν πολλαπλές παραλλαγές του συγκεκριμένου μποζονίου. Οι αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν συγκρούσεις πρωτονίων και αντιπρωτονίων στον επιταχυντή τους, οι οποίες παρήγαγαν ζεύγη σωματιδίων ύλης με ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα σωματίδια αντιύλης."


http://apolitistosteki.blogspot.com/